Lajčak: Statut ZSO mora biti prihvatljiv za obe strane

Vesti 02. maj 202317:46 23 komentara
N1/arhiva

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da statut Zajednice srpskih opština (ZSO) mora da bude prihvatljiv za obe strane i u skladu sa evropskim standardima.

Uoči nove runde pregovora Beograda i Prištine u Briselu, na kojoj bi trebalo da bude predstavljen prvi Nacrt statuta Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, Lajčak je aganciji Hina rekao da će od dve strane zavisiti kako će izgledati taj dokument.

POVEZANE VESTI:

„Upravljački tim će predstaviti nacrt. Ne znamo šta je u njemu, ali to bi trebalo da bude početak procesa. Na kraju, trebalo bi da imamo statut koji je prihvatljiv za obe strane, i za Kosovo, i za Srbiju, u skladu sa evropskim standardima. To je prvi važan korak“, kazao je Lajčak.

Naveo je da će se danas prvi put videti rad Upravljačkog tima, čiji je zadatak, prema Briselskom sporazumu iz 2013. godine, da izradi statut za formiranje ZSO. Upravljački tim se sastoji od četiri osobe stacionirane na Kosovu koje je formalno angažirala kosovska vlada, ali su ih predložile opštine sa većinskim srpskim stanovništvom.

„Ne želimo nešto što nikada nigde u svetu nije testirano“

Lajčak je ponovio da EU ne želi da stvori ZSO po modelu koji nije testiran, već po uzoru na neki od postojećih evropskih modela.

„Moramo, dakle, da implementiramo ono što je ranije dogovoreno, ali u isto vreme moramo da crpimo inspiraciju iz praktičnih rešenja postojećih evropskih modela. Ne želimo da stvaramo nešto što nikada nigde u svetu nije testirano, želimo da strane pronađu inspiraciju u evropskim modelima koji dobro funkcionišu“, naveo je Lajčak.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastaće se u 18.00 u Briselu u okviru nove runde dijaloga pod okriljem EU, u čijem je fokusu primena Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, o kojoj su dva lidera postigla saglasnost 18. marta u Ohridu.

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) saopštila je da se od strana očekuje da usvoje Deklaraciju o nestalim licima, što će biti prva tačka dnevnog reda, i da će potom uslediti predstavljanje i rasprava o prvom Nacrtu statuta Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Strane će imati priliku da razgovaraju i o aktuelnim političkim pitanjima, a po završetku sastanka Borel će se obratiti javnosti, navela je EEAS.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare