Lakićević: Duško Radović bi danas štitio roditelje i nastavnike od dece

Vesti 27. nov 202222:5645 komentara
Izvor: N1

"U čitavom svom delu, a posebo u 'Beograde, dobro jutro' Duško Radović je imao potrebu da zaštiti decu od roditelja i od nastavnika i od nasilnika. Kada bi se sada povratio, imao bi obrnutu ulogu, da zaštiti roditelje i nastavnike od dece", rekao je u Utisku nedelje književnik Dragan Lakićević.

U emisiji posvećenoj Dušku Radoviću, povodom stogodišnjice njegovog rođenja 29. novembra, Lakićević je rekao da svih ovih godina pomišljamo šta bi o svemu što se dešava rekao neko od velikih ljudi, među njima i Duško Radović.

On je istakao da bi veliki pesnik, koji je kroz svoja dela štitio decu, danas imao potrebu da zaštiti roditelje, nastavnike i nasilnike.

„Ta inverzija je interesantna. Duško Radović je potreban i u onom svom pravcu i u obrnutom pravcu. Zadatak roditelja i nastavnika je da ga neprekidno drži na sceni“, kazao je Lakićević.

Karikaturista Dušan Petričić rekao je za Duška Radovića da je u početku bio pisac i pesnik za jednu posebnu kategoriju dece i roditelja, a da je ulazak u taj njegov „luna park“ morao da se „plati“ pameću, ambicijom, vrednoćom, što je očekivao od svojih slušalaca.

„Mislim da je Duško personifikacija, fantastičan instrument kako da izmerimo razliku između vremena kada je on živeo i stvarao i ovog današnjeg vremena. Svi mi svedočimo da ti koji, trebalo bi makar tako da bude, su odrasli na tekstovima Duška Radovića – ili su preskakali časove, ili uopšte nisu razumeli šta je Duško Radović pisao. I zato živimo u ovako pogubljenom vremenu. A razlika nije između dobrog i lošeg, između crnog i belog. Razlika je između smislenog i besmislenog. Ono je bilo smisleno vreme, i zato je Duško Radović bio važan i bitan, a ovo je besmisleno vreme. Ako se nekog dana vrati smisao u ovu naciju i ovaj narod, počećemo da napredujemo i da idemo napred“, rekao je Dušan Petričić.

Komentari

Vaš komentar