Lakićević o protestu desničara: I dalje smo u strahu od rata i prolivanja krvi

Vesti 16. feb 202309:22 4 komentara

Novinar Mijat Lakićević ocenio je povodom desničarskih protesta u Beogradu da se u našoj zemlji i dalje strahuje od potencijalnog rata, sukoba i prolivanja krvi, umesto da se priča o ekonomskim temama, odnosno o onome od čega se živi.

„Bio je protest ispred Predsedništva, ali je pitanje zašto se dešavalo i šta o tome da mislimo. To jeste za zabrinutost jer se predsednik optužuje za izdaju. Ne možemo da razgovaramo o onome od čega se živi, već smo ponovo u strahu od nekog rata i prolivanja krvi. I dokle ćemo da budemo? Za obične ljude je to frustrirajuće i zamarajuće“, rekao je Lakićević.

Povezane vesti

Smatra da je za ono što se desilo juče dobrim delom odgovoran predsednik Srbije Aleksandar Vučić zbog politike koju je sprovodio u poslednjih 10 godina.

„Suština je u tome što je on kroz svoje medije stalno podržavao i podsticao desničarenje, koje je nekad poprimalo oblik fašizma“, napomenuo je Lakićević.

Prema njegovim rečima, vlast se u zavisnosti od povoda, dugačije ophodi prema desničarima na ulici, i podseća da kada su narodne patrole napadale antifašiste u centru Beograda, tada oni nisu bili hapšeni, dok danas dobijamo zahteve iz vlasti za njihovima hapšenjem nakon jučerašnjeg protesta.

„Jasno je da policija njih zna i to je u ovoj situaciji dovoljno. Ona ih prati, zna ih i reaguje onoliko koliko hoće da reaguje“, kazao je Lakićević.

Konstatuje da su građani umorni od „mnogih atentata na njega koji se svaki čas dešavaju“.

Govoreći o obraćanju Vučića nakon što su završeni protesti, upitao je zašto je predsednik morao da se naciji obrati preko Pinka, jer konstatuje da o važnim državnim pitanjima treba da se obraća sa Javnog servisa.

„A taj Pink je glavni promoter nasilja i desničarenja i blagog fašizma. On kroz pojavljivanje na Pinku daje podršku desničarskom i nacionalističkom narativu“, smatra Lakićević.

Jučerašnje proteste ocenjuje kao proruske, i tumači da ono što je ruski ambasador poručivao ovih dana – to je juče i sprovedeno.

„Kad Bocan Harčenko kaže: ‘Nemojte u Evropsku uniju’, može neko da pomisli da je to samo izjava ambasadora. Međutim, onda se pojavi neko, primeni silu i pokuša da ostvari u praksi ono što ambasador kaže“, objašnjava Lakićević.

Ocenjuje da Vučić preko službi kontroliše desničare, ali napominje da uvek postoji mogućnost da se neko „otrgne“ i uradi nešto na svoju ruku.

„Ja ne znam da li su se sada otrgli kontroli ili je ovo neka vrste predstave za javnost i građane… On je i ranije dasvao prostor desničarima i štitio ih je“, kazao je Lakićević.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare