Lakićević: Telekomova kupovina – ekonomski horor, politička osveta, medijski rat

Vesti 22. jul 202111:0513 komentara
mijat lakićević
Izvor: N1

Ekonomski novinar Mijat Lakićević kaže da je Telekomova kupovina prava na prenos utakmica engleske Premijer lige za 600 miliona evra za šest sezona ekonomski horor, koji ima višestruke posledice. "To je politička osveta protiv političkih protivnika, to je medijski rat, rat protiv jedne televizije i to je moralni užas, vi se ovde kockate tuđim parama, parama građana Srbije", ističe Lakićević.

„Uloga države je da reguliše biznis, tržište, država je, ja volim da kažem, kao pijačna uprava… Šta bi bilo da direktor pijačne uprave kaže ‘ja kupujem krompir i sav krompir na pijaci biće moj’. To radi (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić“, ocenjuje Lakićević.

Povezane vesti

On dodaje da „dobra, pametna država dopušta razvoj privatne inicijative, privatnog sektora“.

„Tu gde već postoji tržište, pametna država tu uopšte ne dolazi, nego omogućuje da se konkurencija odvija po zakonima, pravilima, da nema mućki i ostalih nečasnih radnji“, navodi on.

Na pitanje zašto su utakmice Premijer lige Engleske plaćene 100 miliona po sezoni, kada su za tržišta Nemačke, Austrije i Švajcarske, od više od 100 miliona ljudi, plaćene ukupno 25 miliona evra po sezoni, Lakićević kaže „zato što može, zato što ima, država će se zadužiti za toliko“.

„Ovo je opasna stvar, ovo vodi još daljem zarobljavanju privrede, kako će ovo da se finansira… izvlačite novac iz privrede, dodatno je osiromašujete. Poslednjih godina privatne investicije u Srbiji su strašno niske, zato privreda ne napreduje. Vučić potkopava privredu ovim šta radi“, ocenjuje on.

A kako gleda na činjenicu da je u poslednje tri godine dug Telekoma dostigao 1,15 milijardi evra, a da mu je neto dobit za prošlu godinu bila 17 puta manja od sume koju će izdvojiti za prenos utakmica Premijer lige, Lakićević ukazuje da je to „pokazatelj kako država ne raste, ovde raste samo Vučić, a javni sektor u suštini propada“.

Dodaje da je ova kupovina i politička osveta, „zato što Vučić ne može da podnese da ima političke protivnike, za njega su oni neprijatelji“.

„On čitav sistem Srbije pravi po tom šematizmu prijatelj-neprijatelj, on neprijatelje hoće da uništi po svaku cenu, trošenjem basnoslovnog novca koji nije njegov. To je upereno protiv N1, protiv slobode medija, on ne podnosi nikoga ko postavlja neprijatna pitanja. Ide ka tome da u Srbiji nema nezavisnih medija, da budemo kao Belorusija“, smatra Lakićević.

Ističe da je to „očigledno uništavanje konkurencije u pokušaju da se okupira čitav ekonomski, politički i medijski prostor“.

Smatra i da će EU reagovati, „jedino je pitanje šta ona tu konkretno može da uradi, ovo je još jedan korak koji nas udaljava od EU“.

Na pitanje kad je država tako jaka, kao što tvrdi Vučić, zašto RTS nije kupio prava prenosa, Lakićević kaže da „ovde imamo spoj nekih privatnih interesa sa državom“.

„Mnogo mu je teže preko RTS da izvlači novac, kad to radi preko državnih kompanija, gde on postavlja svoje ljude, mnogo mu je lakše da napravi tu kontrolu“, navodi Lakićević.

A koja se poruka ovakvim radnjama šalje stranim investitorima, on kaže da je to „ne dolazite u Srbiju, osim ako ne napravite dil sa mnom (Vučićem)“.

Upitan da li direktor nekog državnog preduzeća može da kaže da je neka kupovina tajna, Lakićević ističe da nema pravo, „poslovanje javnih preduzeća treba da bude potpuno transparentno, da građani znaju na šta se ulaže“.

„Ovde su javna preduzeća prava misterija, više se zna o poslovanju privatnih preduzeća, naročito malih i srednjih. To je tamni vilajet u koji se ne zalazi. Ta se preduzeća ispostavljaju kao mehanizmi kontrole i privrede i čitavog društva“, zaključuje Lakićević.

Komentari

Vaš komentar