Lalić: Sloboda počinje od kreveta i od toga s kim u njemu spavate

Vesti 23. sep 202209:40 24 komentara

Glavni urednik "Nedeljnika" Veljko Lalić kaže za N1 da je govor Aleksandra Vučića u UN bio kontradiktoran. "Vučić je rekao - u čemu je razlika između Ukrajine i Srbije? Ovde javno mnjenje podržava Rusiju, pa je Vučić upao u jednu kontradikciju - vi pričate da je to urađeno vama, a vi podržavate silu koja to radi drugima", rekao je Lalić. Naglašava i da je naš najveći problem, što nam, dodaje, i drugi zameraju, da ne znamo šta hoćemo.

„Prajd je trebalo da bude divan dan u Beogradu, a dobili smo gomile pogrešnih slika… Pričamo danas o tome da li je bilo šetnje ili ne, a ne pričamo da 10 posto populacije nema prava“, izjavio je Lalić u Novom danu, komentarišući pisanje štampe o nedavno održanom Evroprajdu.

Od pre 30 godina do danas, kaže, nismo se pomerili ni malo.

POVEZANE VESTI

„Osim tih formalnih stvari, kao imamo ‘outovanu’ premijerku… I možemo da se hvalimo ka regionu – e, vidite, vi to još niste imali“, rekao je.

U svom uvodniku u Nedeljniku, Lalić piše o tome kako je u košarci potreban mozak.

„Samo mozak. Zato je ta bivša Jugoslavija bila sila u košarci. NBA je najprogresivnija organizacija, videli smo kako nerviraju Trampa, to je sport slobodnih ljudi. Zato smo mi bili jako dobri u tome. Dajte da nam se ne ukine ta sloboda, koja počinje od kreveta i od toga s kim u njemu spavate i živite“, ukazao je.

Komentarišući pisanje štampe o Putinovoj najavi mobilizacije, Lalić kaže da to jeste prekretnica.

„Imate i neke tabloide, gotovo da se raduju da li će biti nekog nuklearnog rata… Ovo jeste neka prekretnica. Rat u Ukrajini je prvi veliki sukob velikih sila posle Korejskog rata. To je vrlo jedna opasna stvar. I posle ovoga će biti nešto veliko“, kaže.

Govor Putina, dodaje, može da se tumači na razne načine.

„Kada imate takav jedan sistem, niko neće da se povuče, kao u Iranu… U Rusiji osim Hruščova, nikog nisu smenili… To je taj problem, što morate da ograničite mandat, odlučite se u jednom trenutku za demokratiju ili za autokratiju. Kod Putina imate neko liko zanimljivih poruka – kad on kaže Zapad je, ti možda čak najavljuješ i neku vrstu poraza, jer ti možeš da izgubiš od Amerike, ali ne možeš od Ukrajine. To je taj pritisak njegovih radikala koji ga uvlače u sve to“, naglasio je Lalić.

Što se tiče govora Vučića u UN, Lalić ga vidi kontradiktornim.

„Meni je najinteresantnija rečenica koju je rekao – u čemu je razlika između Ukrajine i Srbije… Ali, ako nema razlike, onda nema zemlje koja bi trebalo da bude na ukrajinskoj strani… Ovde javno mnjenje podržava Rusiju, pa je Vučić upao u jednu kontradikciju – vi pričate da je to urađeno vama, a vi podržavate silu koja to radi drugima“, rekao je Lalić.

Smatra da mora da se gleda „ispred vremena“.

„Morate da povučete neki potez koji izgleda radikalan, kao Ataturk u Turskoj. A naš najveći problem je, vidite i kao drugi pričaju – da ne znamo šta hoćemo. Mi smo došli do toga da pricamo da Crnogorci nemaju identitet, a njihov premijer Abazović kaze da je Crnogorac, a bivši ministar Ljajić se u Srbiji izjašnjava kao Bošnjak. Mi nikako da se snađemo od te Jugoslavije“, izjavio je Lalić.

Ne znamo šta hoćemo

A stalno pričamo da imamo politiku.

„Politika je proaktivna stvar, a mi smo došli do toga da nam odlazi stanovništvo, dok nam nabacuju te narative koji slušamo na litijama, a koji su kontradiktorni“, dodaje.

I nastavlja:

„Srpski ultranacionalisti kažu da je srpska kolevka na Kosovu, da je majka Rusija. Dakle, naše dete i naša majka, treba nam pasoš da ih vidimo. To je ta situacija srpskog sveta koji oni prave, gde ja mislim da glavni grad može da bude Zlatibor, koji kako je napravljen, to je idealan glavni grad. To da nemate politiku, da balansirate, to danas samo Erdogan radi dobro“.

Srbija još uvek nema novu vladu.

„Krajni rok je 2. novembar, posle bi morali novi izbori. Mislim da je to ta politika, da vi odlažete sve, i to je to igranje – nećeš sankcije, hoćeš ovu osudu, a vidiš da ti se Kosovo postavlja kao problem. Ti moraš da osetiš šta ti je važnije, i da iskorišts to. Ne brani Kosovo samo Rusija, brani je i Španija, Kina, pola sveta koji imaju taj problem. Ako je Kosovo prioritet, ti bi mogao da ga vratiš na sto“, kazao je Lalić.

Prema njegovim rečima, odlaganje svega je pokušaj „Titove politike“.

„Odlaganje toga, da se pokuša ta Titova igra koju danas igra Erdogan, s druge strane, imate najavu Vučićeve nove stranke, imate oročenu premijerku, to malo liči na Rusiju“, navodi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare