Lalić: Srbija nije ekonomski tigar, već nevidljivi crni panter

Vesti 10. dec 202213:55 1 komentar
Novine, novinarnica
N1

Novinarka portala Nova.rs Ana Lalić izjavila je da Srbija nije nikakav ekonomski tigar već “nevidljivi crni panter”, koji je izmišljen. “U Srbiji je sve više siromašnog stanovništva i po tome se bližimo situaciji iz devedesetih godina 20. veka. Prema tome, Srbija nije nikakav ekonomski tigar, već nevidljivi crni panter kojeg već mesec dana ganjamo a koji sigurno ne postoji, već je izmišljen za dodatno zatupljivanje građana”, kazala je Ana Lalić na panel diskusiji “Kako prepoznati laž?” u okviru manifestacije “Dani Srđana Aleksića” u Banjaluci.

Prema njenim rečima, laži se u Srbiji neprestano kreiraju na samom vrhu vlasti, a pošto je većina prorežimskih medija, skoro je nemoguće razabrati šta je laž a šta je istina.

“Laž je legitimisana. Ali, ja ne mislim da je moguće ljude naterati da veruju u samo jednu istinu, ma koliko cela Vlada Srbije podsećala na Ministarstvo istine iz distopijskog romana Džordža Orvela ‘1984’. U pitanju je uigrana mašinerija, u pitanju su gebelsovski metodi. Moja krajnje utopijska ideja je da ljude moramo da naučimo da kritički razmišljaju”, kazala je Lalić.

Dodala je da su lažne vesti instrument vlasti, a oni mediji koji šire lažne vesti uživaju podršku vlasti.

Novinarka portala Faktograf iz Zagreba Ana Benačić kazala je da je horizont na društvenim mrežama “često mašta pojedinca”.

“Ljudi često napišu što god im padne na pamet. Neka se svađaju oko ovoga što mi istresemo, što bi rekao Stiv Benon, glavni propagandista Donalda Trampa”, navela je Benačić.

Dragana Trninić sa Fakulteta političkih nauka u Banjaluci navela je da se u skandinavskim zemljama pojedina ministarstva bave temom medijske pismenosti, i to interesektorski: javni sektor, civilni sektor i privatni sektor.

Prema njenim rečima, za širenje lažnih vesti nije odgovornost samo na medijima, već i na svakom pojedincu.

Na manifestaciji “Dani Srđana Aleksića” večeras će biti uručene i regionalne novinarske nagrade “Srđan Aleksić” novinarki iz Srbije Tamari Skrozi, novinaru iz Hrvatske Viktoru Ivančiću i beogradskom istraživačkom portalu KRIK.

Regionalnu novinarsku nagradu “Srđan Aleksić“ Tamara Skroza dobila je u kategoriji „Za hrabrost“, Viktor Ivančić u kategoriji „Za doprinos zajednici“ i portal KRIK u kategoriji “Za medije”.

Tu prvu regionalnu novinarsku nagradu raspisali su Helsinški parlament građana Banjaluka, Mreža za izgradnju mira, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Institut za medije iz Crne Gore i Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije “Lupiga – svijet kroz obične oči” iz Hrvatske.

Srđan Aleksić bio je mladić iz Trebinja kojeg su pripadnici Vojske Republike Srpske ubili u centru tog grada u januaru 1993. godine, jer je spasio život svome prijatelju, Bošnjaku Alenu Glavoviću, kojeg su nameravali da ubiju.

Tokom dvodnevne manifestacije Edinu Ramuliću, aktivisti za ljudska prava iz Prijedora, uručena je mirovna nagrada “Goran Bubalo”.

Goran Bubalo (1972-2020) bio je mirovni aktivista i direktor Mreže za izgranju mira u Bosni i Hercegovini.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare