Lalića ispitivao šestooptuženi, pominjano pet miliona evra za svrgavanje vlasti

Vesti 31. jan 202317:20 > 19:06 5 komentara

Pitanja okrivljenom saradniku Srđanu Laliću danas je postavljao Nebojša Janković, inače šesti optuženi u postupku protiv organizovane kriminalne grupe Belivuk-Miljković.

Prvo je Janković pitao Lalića na koji način i ko je finansirao navodnu organizovanu kriminalnu grupu.

POVEZANE VESTI

Lalić: Finansirao je Belivuk u kešu od pet do deset hiljada evra. To se knjižilo kao ratni troškovi.

Janković: Da li je mene neko finansirao?

Lalić: Bio ti je finansiran odlazak u Tursku, platili su Zvicer, Belivuk i Miljković.

Janković: Mene niko nije plaćao.

Lalić: Pa to je tvoja teza. Dobio si 100.000 evra i Rolex sat za ubistvo u Crnoj Gori. Tako si mi ti ispričao, a sat si mi pokazivao.

Janković: Ne, ja nikome ništa ne pričam.

Lalić: Jednom je kod mene trebalo da ti dam 15.000 evra koje ti je Belivuk poslao.

Janković: Ti meni nikad ništa nisi dao, nijedan evro.

Odgovarajući dalje na pitanja optuženog Nebojše Jankovića, Srđan Lalić je rekao da mu je Marko Miljković pričao da je on ubio vlasnika Pink taksija, da ga je nekoliko puta ašovom udarao po vratu i još nekoliko puta upadao lovačkim nožem u stomak, jer nije bio siguran da je mrtav, a potom ga je zakopao.

Rekao je Lalić i da mu je Miljković rekao da je tada bio prisutan „Debeli“ i da je bio prestravljen. Rekao je da je reč o vlasniku Pink taksija Rankoviću, jer je znao da je drugi vlasnik ubijen iz vatrenog oružja.

Inače, ubistvo jednog vlasnika Pink taksija i dalje je nerasvetljeno, a drugi vlasnik Miroslav Ranković vodi se kao nestao od 2016. godine.

Janković: Kako je navodna organizovana kriminalna grupa proveravala lojalnost svojih članova?

Lalić: Evo, na primer, Marko Miljković je znao da nas pita da li mislimo da nas Belivuk ugrožava. Dalje, kada sam imao koronu došli su mi u posetu braća Budimir da provere da nisam napustio grupu i pobegao u inostranstvo.

Janković: Pa možda su brinuli za tebe

Lalić: Onda bi kupili bar kilogram pomorandži. Baš sam ih pitao pa je li se tako dolazi kod pacijenta.

Janković: Da li sam dolazio na Partizanov stadion, na utakmice?

Lalić: Tokom 2020. bio si možda nekoliko puta na stadionu, ti si možda imao i najbolju bezbednosnu kulturu. Uvek si nosio masku, vrlo si pažljiv i oprezan, tvoj manir je da budeš vrlo konspirativan i jako si disciplinovan. Kada smo se upoznali prvi put, čak si rekao da se zoveš Sale. Često si i telefone menjao, ja sam ti nekoliko puta odavao Skaj naloge.

Janković: Nemam Skaj.

Takva tvrdnja Nebojše Jankovića je u kontradiktornosti sa onim što je govorio pola sata kasnije kada je Lalić pominjao komunikaciju između njih dvojice preko Sky naloga u vreme ubistva u Crnoj Gori.

Janković je dalje pitao da li će i da objasni kako zna da je grupa imala eksplozivne naprave koje su bile planirane da se postave na javnim površinama u Beogradu i većim gradovima u koliko dođe do hapšenja nekog od članova organizovane kriminalne grupe.

Lalić: Ja znam da je to bilo planirano. Pa šta će nam 5kg MRUD-a koji je bio pronađen?

Dalje je Janković pitao Lalića i da objasni kako zna i da li je video pet miliona evra koje je prema Lalićevim rečima navodno obezbedio Zvicer za svrgavanje vladajuće strukture.

Lalić: Ja znam da je bilo obezbeđeno pet miliona u prvoj tranši. To su mi rekli Belivuk i Miljković i da je bilo rečeno da će biti još koliko treba.

Janković je pitao Lalića i da mu navede imena ljudi iz vladajuće strukture koji su trebalo da budu svrgnuti sa vlasti od Belivukovog klana. Lalić mu je odgovorio da je cela garnitura u pitanju, a posebno predsednik Aleksandar Vučić.

Janković je tražio da precizira čiji je to nalog bio i ko je trebalo da dođe na vlast ako su aktuelnu hteli da sruše. Lalić je odgovorio da je to tražio ceo kavački klan zajedno sa crnogorskom ANB službom i da im nije bilo bitno ko će doći na vlast već „samo da skinu ovog“.

Rekao je Lalić i da je poslednja faza u toj nameri bila korišćenje snajpera za atentat na Vučića i da mu je Marko Miljković rekao da je snajper „poslednje rešenje“, ali da nisu ni stigli do planiranja kako, gde i ko bi pucao, jer nisu bili u toj fazi akcije.

Komentari (5)

Vidi sve komentare