Lavina tvitova #NisamPrijavila: Država ne štiti žrtve i sumnja u njihove iskaze

Vesti 27. dec 202119:34 > 19:50 10 komentara

Za dva dana objavljeno je više od 19 hiljada tvitova sa heštagom "Nisam prijavila". Lavina je pokrenuta tako što je politikološkinja Nina Stojaković podelila na društvenoj mreži Tviter niz u kome je iznela da je njenu sestru zlostavljao partner sa kojim je bila u vezi.

Njena objava izazvala je brojne komentare, ali i na stotine potresnih ispovesti devojaka koje su se odvažile da pod heštegom #NisamPrijavila ispričaju svoje priče.

Povezane vesti

Kada je pročitala potresnu priču Nine Stojaković aktivistkinja i vršnjačka edukatorka koja pomaže žrtvama nasilja Dejana Stošić napravila je heštag koji se velikom brzinom proširio tviterom.

„Ja sam prsnula. I rekla sam: ‘Nećeš ga majci više’. Nekako sam se osećala licemerno jer kao ja se bavim time, a ja prva nisam prijavila, pa hajde bar da pričamo o tome, i da kažem zašto ja koja radim sa žrtvama prva nisam prijavila. Videla sam odmah da će taj heštag da bukne. I drago mi je zbog toga, a žao mi je što nas je toliko“, kaže Stošić.

Vanja Macanović iz Ženskog autonomnog centra kaže da država i njena institucije samo deklarativno pozivaju žrtve da prijave nasilje, a u stvarnosti ne štite onoga ko nasilje prijavi i sumnjaju često u iskaze žrtava. Tada se, kaže Vanja Macanović, žrtve suoče i sa jednim obaveznim pitanjem policajca ili socijalnog radnika.

“A šta ste vi uradili? Čime ste ga izazvali? Znate to su pitanja koja odvraćaju žrtve. Mi stalno čujemo od države prijavite nasilje, prijavite nasilje. Ali ono što mi govorimo jeste da nasilje treba prijaviti ako će žrtva biti bezbedna“, kaže Macanović.

Novinarka Dojče velea Olivera Živković analizirala je veliki deo od 18 hiljada tvitova koji su nosili heštag „Nisam prijavila“ i zaključila da tu ima više stotina pojedinačnih svedočenja o pretrpljenom nasilju.

„Možda najviše zabrinjava činjenica da nisu verovale institucijama, da su mislile da ako se obrate policiji i tužilaštvu da od toga ništa neće biti. Mene je zabrinulo što je bilo i dosta žena koje pišu da su ih njihovi psihoterapeuti savetovali da ne izađu sa tim već da se same u sebi izbore“, kaže Živković.

Marija Lukić upozorava da hiljade, ako ne i desetine hiljada žena ćute i trpe jer veruju da bi izlazak u javnost doneo samo još veću bol.

„Mnogo ima tih komentara u kojima se opet okrivljuje žena u kojima se romantizuje to nasilje. Pa kao, eto on je bio zaljubljen i ljubomoran. Nikada sistem, ovo društvo ne veruje ženi ni kada ona završi mrtva i kada ne može ništa više da kaže“, ističe Lukić.

Heštag „Nisam prijavila“ ponovo je pokrenuo do skoro tabu temu, na koju je u Srbiji otvorila glumica Milena Radulović koja je prva javno istupila i govorila o traumi koju je preživela u školi glume. Taj slučaj rezultirao je optužnicom protiv Miroslava Mike Aleksića.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare