Lavrov: NATO i EU hoće da pretvore Balkan u svoj projekat – Zatvoreni Balkan

Vesti 06. jun 202212:37 > 13:58 187 komentara
Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Šef ruske diplomatije, koji je trebalo danas da doputuje u dvodnevnu posetu Beogradu, što je onemogućeno time što su Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora zabranile prelet njegovom avionu, kaže da se desilo nezamislivo, i da je to lišavanje suverene države prava da ostvaruje svoju spoljnu politiku, za šta je optužio Brisel. Poručio je da je "glavna stvar da naše odnose sa Srbijom niko neće uspeti da uništi", kao i da "NATO i EU hoće da pretvore Balkan u svoj projekat pod nazivom 'zatvoreni Balkan'".

„Ovo je vrlo poučna informacija o tome da EU aktivira najniže načine delovanja na rukovodstva onih država koje ne žele da suzbijaju svoje dostojanstvo i interese, i sve to u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Poseta ministra spoljnih poslova Rusije Srbiji je viđena od strane EU kao pretnja“, ocenio je Lavrov na konferenciji za novinare u Moskvi.

Povezane vesti

On je podsetio na izjave bivšeg premijera Švedske Karla Bilta i ambasadora SAD u Beogradu Kristofera Hila koji su naveli da je najgore što Srbija može da uradi da bi išla svojim putem evroperspektive to da primi šefa ruske diplomatije i da mora da se opredeli za Istok ili Zapad, i istakao da je „čak i neiskusnom posmatraču jasno da nema mesta u Briselu ne samo suverenoj ravnopravnosti država, već je sprečena i sloboda izbora, za koju se Zapad stalno zalaže“.

„Treba da postoji sloboda izbora partnera, za to se sam Zapad zalagao i on je sam uništio taj izbor“, poručio je Lavrov.

Dodaje da je je Zapad pokazao više puta da će „pritiskati, ne libeći se niskih sredstava i mera i u periodu tragičnog bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine“.

Osvrnuo se i na to što njegovom avionu dozvolu za prelet nisu dala tri srpska suseda, navodeći da će se za njih govoriti da su sami doneli tu odluku, „ali mi znamo kako je bilo“.

Ističući da ništa neće uništiti odnose Srbije i Rusije, najavio je da je Moskva pozvala šefa srpske diplomatije Nikolu Selakovića da u najskorije vreme dođe u Rusiju.

„Nadam se da avion kojim će on leteti neće biti podvrgnut sramoti od strane Brisela koji je potpuno izgubio svoje lice“, naveo je Lavrov.

On je naveo da Brisel nije želeo da Lavrov i srpski zvaničnici razgovaraju o „brzorazvijajućem strateškom partnerstvu našem, kao i o međunarodnim poslovima, očigledno briselski rukovodioci nisu želeli da potvrdimo rusku poziciju i po pitanju Kosova, BiH, da izrazimo podršku inicijativi Beograda Otvoreni Balkan, i da razgovaramo o interesima za ozdravljenje odnosa među zemljama regiona“.

„NATO i EU hoće da pretvore Balkan u svoj projekat pod nazivom ‘zatvoreni Balkan'“, ocenio je Lavrov.

Lavrov je optužio EU da se „boji istine“ i da je zatvorila sva sredstva „alternativnog informisanja“.

Dodao je i da se pokazalo šta status kandidata za članstvo u EU zapravo znači – da se „sveto sledi“ politika Brisela u spoljnoj politici i odbrani koja se, kako je naglasio, ogleda pre svega u antiruskom ključu.

Lavrov je ocenio i da su Crna Gora i ostale države regiona primljene u NATO samo kako bi se „kaznila i suzbijala Rusija“.

Lavrov je poručio i da Rusija nikada neće preduzimati korake koji će još više otežati veze između zemalja, i dodao da se time bave „naši zapadni partneri“.

Rekao je i da je u srpskoj i hrvatskoj štampi pročitao kako je njegova poseta Beogradu nepoželjna, jer je trebalo da dođe pre nemačkog kancelara Olafa Šolca koji je navodno bio uvređen zbog toga što se Srbija odlučila na takav neljubazan korak.

„To je za te medije ponižavajuće koje se služe ovakvim pričama“, poručio je Lavrov.

Linija Brisela na Balkanu i Ukrajini „očigledno ista“

Govoreći o ruskoj intervenciji u Ukrajini, Lavrov je napravio paralele sa Srbijom, postavljajući pitanje kako su SAD 1999. mogle da kažu da Beograd predstavlja pretnju po njihovu bezbednost, a upozoravanja Moskve o bezbednosnim pretnjama na samoj granici sa Ukrajinom nisu uzimana u obzir.

„Naše tumačenje da nije dopustivo da se dalje širi NATO, da ne može da se podržava prevrat u Ukrajini, sabotaža Minskog sporazuma, sva ta upozorenja, na to nisu obraćali pažnju. I kad su ruski ljudi počeli da bivaju diskriminisani, i kada je zabranjen ruski jezik, i kad je na sve to Zapad apludirao objašnjavjući ceo taj proces kao pravu demokratiju i nastavio da podržava neonacističke oružane snage Ukrajine u njihovom svakodnevnom gađanju civila u Donbasu“, naveo je on.

Lavrov je dodao i da je linija Brisela na Balkanu i u Ukrajini „očigledno ista“.

„Samo na Balkanu podržava one koji štete interesima Srbije, a u Ukrajini podržavaju režim koji je odavno objavio rat svemu što je rusko“, kazao je on.

Podsetio je i da su Priština i Beograd, uz posredovanje EU, 2014. godine potpisali sporazum kojim je bilo predviđeno stvaranje Zajednice srpskih opština, a da su iste godine sukobljene strane u Ukrajini postigle Minski sporazum.

Rekao je da su oba sporazuma odredila neka pravila, ali da se u praksi ne poštuju.

Poruka za Groblje oslobodilaca Beograda

Lavrov je kazao i da je tokom njegove posete Srbiji bila predviđena svečana ceremonija poseti večnom plamenu na Groblju oslobodilaca Beograda, gde je nameravao da upiše poruku koju je zatim pročitao na svojoj konferenciji za novinare:

„Bićemo dostojni u sećanju na sovjetske i jugoslovenske vojnike koji su pali u borbi sa fašizmom. Srbija se bori da zajedno očuvamo sećanje na Drugi svetski rat i nećemo dozvoliti da se preporodi fašizam.“

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici Rat u Ukrajini.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare