Lavrov: Sigurni smo da će Srbija nastaviti sa pametnim izborom u ovoj situaciji

Vesti 28. mar 202212:05 > 13:53 298 komentara
Sergej Lavrov
Kirill Kudryavtsev/Pool via REUTERS

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da zna kakav se pritisak vrši na Srbiju povodom dešavanja oko Ukrajine, ali je istakao da su ruske vlasti sigurne da će Srbija nastaviti sa pametnim izborom u ovoj situaciji. On je dodao da je Rusija spremna da za mesta sastanka sa ukrajinskom stranom razmotri i druge gradove, uključujući i Beograd.

„Vidimo na Balkanu pokušaj SAD da nametnu svoju hegemoniju“, rekao je ruski šef diplomatije u razgovoru sa novinarima iz Srbije u Moskvi, prenose „Novosti“.

O zapadnim sankcijama Rusiji, Lavrov je rekao da će „uvek biti nađen povod jer je cilj da se obuzdava Rusija na strateškom planu“. „Jedino što je zapanjujuće u ovoj etapi to je eksplozija pećinske rusofobije koju lideri zapadnih država aktivno podstiču“, rekao je ruski šef diplomatije.

Na pitanje ima li izolacije Rusije, Lavrov je odgovorio:

„Nikakve izolacije nema. O njoj govore oni koji su se mentalno pomirili s diktaturom Zapada“.

„Demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine su obavezni element dogovora kojima težimo. Ako pogledamo kako se prema ruskim zarobljenicima ponašaju ljudi iz nacističkog bataljona Azov sve će vam biti jasno“, rekao je Lavrov.

O odnosima sa Srbijom, kako prenose „Novosti“, Lavrov je rekao:

„Duboko uvžavamo srpski narod, srpsku kulturu, srpsku istoriju, njihovu privrženost tradicionalnim prijateljima, i sigurni smo da će oni nastaviti sa pametnim izborom u ovoj situaciji“.

Dodao je da Rusija razmatra i druge gradove kao domaćine pregovora sa Ukrajinom, uključujući i Beograd.

„Mesto za pregovore treba da bude prihvatljivo za oba tima. Održali smo tri runde razgovora licem u lice u Belorusiji, zatim je usledila pauza iz tehničkih razloga, bilo je teško direktno se sastati. Sada je postignut dogovor o sastanku u Istanbulu, on odražava geografsku tačku u pogledu koje su se poklopile mogućnosti obe strane. Mada, ponavljam, mi ćemo, naravno, biti spremni da razmotrimo i druge lokacije, uključujući i Beograd“, rekao je Lavrov u intervjuu srpskim medijima.

Istakao je i da „Zapad pokušava da vrši izolaciju Ruske Federacije time što predočava aritmetičke rezultate glasanja u UN“.

„Znamo kakvim su ucenama izložene te zemlje. Za nas to znači samo jedno, da se SAD same plaše izolacije. Ako su već toliko uverene u svoje vrednosti, onda neka svoje pozicije iznesu i puste druge zemlje da naprave svoj izbor. Neka biraju slobodno, bez ikakvog pritiska“, kaže.

Sve najvažnije informacije pratite u našem  BLOGU UŽIVO i na stranici  RAT U UKRAJINI.