Odložena sednica DVT na kojoj bi se odlučivalo o kumu tužioca Stefanovića

Vesti 27. mar 202323:53
N1

Sednica Državnog veća tužilaca (DVT) koja je bila zakazana za utorak i na kojoj je trebalo da se raspravlja, između ostalog, o izboru novih zamenika za Više i Apelaciono tužilaštvo u Beogradu, odložena je, a novi termin i dalje nije određen, obavio je portal nova.rs. Na sednici je trebalo da se raspravlja i o Lazaru Lazoviću, kumu višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića.

Lazar Lazović je, uprkos „naporima“ svog kuma Nenada Stefanovića, na rang-listi, ostao „ispod crte“, objavila je nova.rs.

Tačan razlog za odlaganje sednice još nije zvanično poznat. Dok jedni smatraju da je Lazovićevo osmo mesto na rang listi kandidata za zamenike VJT pravi uzrok odlaganja, drugi veruju da se čeka formiranje novog saziva DVT, odnosno imenovanje istaknutih pravnika, koji će po novom zakonu biti članovi ovog tužilačkog tela, piše ovaj portal.

Spekulacijalama o statusu Lazovića doprinela je činjenica što republička tužiteljka Zagorka Dolovac samo njemu nije parafirala takozvano „rešenje o upućivanju“, a na osnovu kog je Lazović poslednjih godina postupao u VJT.

Ova rešenja ukinuta su novim zakonima, a Dolovac je, uoči njihovog stupanja na snagu, svim zamenicima iz VJT koji su po nalogu Nenada Stefanovića upućeni iz nižih tužilaštava, iste produžila, po poslednji put, na još godinu dana.

„U tužilaštvu se priča da mu rešenje nije produženo jer mu je obećano da će biti izabran za regularnog zamenika na predstojećoj sednici. Ono što se sada ukazuje kao problem jeste što je on na rang-listi osmi, a bira se samo sedam novih zamenika za VJT. Takođe, i na to mesto se popeo zahvaljujući tome što je jedna kandidatkinja ranije povukla prijavu i to upravo u njegovu korist“, kazao je izvor portala „nova.rs“.

Dodaje da je prošlog vikenda pokušana kompromitacija kandidatkinje koja se nalazi iznad Lazovića na rang-listi, kada je u jednom tabloidu objavljeno da je nekoliko zamenika iz Trećeg osnovnog tužilaštvu podnelo disciplinsku prijavu protiv svojih kolega Jelene Savković i Saše Minića, optužujući ih da su zajedno sa nekadašnjim šefom tog tužilaštva, a danas članom DVT Borisom Pavlovićem, vršili na njih pritisak da potpišu peticiju podrške tužiteljkama Bojani Savović i Jasmini Paunović.

Protiv višeg tužioca Nenada Stefanovića podneto je na desetina prijava Državnom veću tužilaca, samo u poslednjih mesec dana, od kada su tužiteljke Bojana Savović i Jasmina Paunović javno istupile i progovorile o tome kako su prebačene iz odeljenja za korupciju, u trenutku kad su su počela hapšenja u slučaju EPS. Njihov istup podstakao je i druge tužiteljke da se oglase i javno progovore o dešavanjima u VJT.

Ceo tekst pročitajte na portalu nova.rs.

Komentari (0)

Vidi sve komentare