Lazarević: Borel rekao da je susret bio krizni menadžment, a ne redovni sastanak

Vesti 19. avg 202214:11 > 14:17 2 komentara

Građani sa severa Kosova ne žele da menjaju tablice za RKS tablice, i ono što dominantno vlada među stanovništvom je strah od oružanih napada, rekla je za N1 urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević. Dodaje i da se od sastanka u Briselu ne očekuje mnogo, ali da je primetno da je Žozep Borelj uputio poruku koja je drugačija u odnosu na ranije, kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine.

„Po prvi put smo čuli neke konkretne opise situacije, čak je po prvi put Žozep Borel rekao da to nije bio redovni sastanak, već da se radilo o kriznom menadžmetu, što su evropski zvaničnici do sada izbegavali da kažu, uvek su se trudili da budu pozitivni. Druga poruka je da međunarodna zajednica ne želi novo obnavljanje tenzija i da će u slučaju obnavljanja tenzija odgovornima držati lidera Beograda i Prištine za skok tenzija, to je vrlo konkretna poruka.

Lazarević ističe da je Borel naglasio da su tenzije samo simptom šireg pitanja nerešenog odnosa.

„Po prvi put smo imali prizemnu, racionalnu i realnu ocenu sa najvišeg međunarodnog nivoa, a da nije meka, diplomatska upakovana poruka koja ništa ne kaže“, zaključila je Tatjana Lazarević.