Lazarević: Crvena linija, svima jasno da srpskih izbora na Kosovu više neće biti

Vesti 28. mar 202213:48 > 15:44 22 komentara
Protest, Kosovska Mitrovica, kosovo
N1

Urednica portala "Kossev" Tatjana Lazarević izjavila je da je odlukom o neodržavanju srpskih izbora na Kosovu 3. aprila napravljen treći presedan i pređena "crvena linija" posle čega je svima na Kosovu jasno da izbora Srbije tamo više neće biti.

Ona je za N1 rekla da u odnosu na petak, kada su održani protesti u severnoj Mitrovici i Gračanici zbog neodržavanja izbora, nema daljih dešavanja, ali da stvari jesu jasnije čak i kod sugrađana „koji nisu očekivali drugačiji ishod“.

Lazarević kaže da je većina njenih sagovornika i ranije očekivala da će presedan, koji je učinjen u januauru, kada nije održan referendum Srbije na Kosovu, postati pravilo.

Povezane vesti

Ona je podsetila na nekoliko obećanja Srpske liste za konkretne zahteve koje su imali, a za koje su isticali da se krše prava Srba, te da su poslednja upozorenja bila u vezi sa izborima.

Ističe i da je 16. januara kada je održan referendum u Srbiji, predstavnik Srpske liste decidno najavio da ne očekuju drugačiji ishod 3. aprila, osim da im se dozvoli da glasaju – inače će uvesti mere reciprociteta.

„To je bio poslednje očekivajne i najava Srba da će, ako su u prošlosti se oglušili o ranija upozorenja, obećanja, uslovljavanja, da je to crvena linija, odnosno legitiman demokratski mehanizam, u ovom slučaju izlaska Srpske liste makar iz centralnih institucija“, rekla je Lazarević.

Ona naglašava da ne pričamo o daljem integrisanju Srba u kosovske institucije kao deo Briselskog sporazuma i da se zapravo izbori tiču paketa van tog sporazuma, mehanizma koji je uspostavljen 2013. godine i koji je ocenjen uspešno od sve tri strane, posebno kosovske i međunarodne.

Kurtijeva vlada ono što je udradila tada i što je funkcionisalo van briselskog paketa su ukinuli, i to je , kako ističe, ta „crvena linija“ koja bi trebao da znači i izlazak Srpske liste iz vlade Kosova.

Lazarević je podsetila i da je šef Srpske liste decidno najavio da će biti uveden reciprocitet na svim nivoima, a spekulisalo se da je to podrazumevalo da se neće dozvoljavati ni kosovski izbori na severnoj strani.

Srbi, dodaje ona, komentarišu da je to mogao da bude mehanizam – da je to ta „crvena linija“ – ako se oduzme pravo glasanja Srbima da se ne dozvoli ni održavanje kosovskih izbora na severu.

Posle svega što se dogodilo, kaže Lazarević, građanima je jasno da je to mehanizam koji je mogao da urodi plodom i koji Srpska lista nije ni ovaj put povukla.

Upravo na osnovu toga situacija jasnija je da to bila „crvena linija“ i da je probijena, a probija se po treći put.

Objasnila je da Srbi 16. januara na referendumu po prvi put od početka Briselskog procesa i dolaska SNS na vlast nisu mogli da glasaju već su biračko pravo morali da ostvaruju u gradovima iza administrativne linije, što je odavno praksa i kod izdavanja ličnih dokumenata. Treći presedan, kaže Lazarević očekuje nas 3. aprila, a prvi presedan učinjen je 2012. godine kada su poslednji put održani lokalni izbori Srbije na teritoriji Kosova i Metohije.

„Kako situacija izgleda, mislim da je većini Srba na kosovu jasno da izbora ovde više neće biti ni u jednoj sredini“.

„Listom negativni komentari na izjavu Kurtija“

Povodom obraćanja Aljbina Kurtija stanovnicima Kosova srpske nacionalnosti na srpskom jeziku, kaže da su među Srbima u pitanju „listom negativni komentari“ pa čak i kod „sugrađana koji su kritičari vlasti u Beogradu, tačnije odnosa vlasti i Srpske liste prema Srbima na Kosovu“.

Prema Kurtijevoj izjavi, dodaje Lazarević, imaju negativan odnos čak i oni najumereniji jer smatraju da bi izjava imala smisla do trenutka dok nije ponovo pokušao da antagonizira kosovske Srbe naspram Beograda.

Dodaje i da vlasti u Prištini nije stalo da razume da koliko god postoje Srbi na Kosovu koji imaju kritičan stav prema politici Beograda, Kurti takvim istupanjima neće dobiti poen kod zajednice kosovskih Srba.

„Ako će ga i dobiti, to će biti veoma teško, naročito ne tako što će kritikovati Beograd i antagaonistički ga postaviti naspram Srba“, rekla je lazarević i ocenila da se među Srbima na Kosovu ta izjava tumači kao pokušaj prekidanja veze sa Srbijom.

Podseća da Kurtija i međunarodni predstavnici kritikuju za uništavanje veza sa zajednicom kosovskih Srba i da hitno mora da radi na popravci odnosa sa Srbima.

Suštinski problem je, dodaje Lazarević, što ne postoji poverenje kod srpskog naroda da Priština ima dobre namere i „nisu se zaista potrudili da pokažu da imaju dobre namere“.

Povodom najava predstavnika Srpske liste da Srbi izlaze iz kosovskih institucija posle odluke Prištine da bude suspendovana predsednica suda u Mitrovici zbog učešća na sastanku sa Vučićem, i činjenice da je predsednik Vučić istog dana negirao da su srpski policajci napustili kosovsku policiju, ona je istakla da „u širem kontekstu postoji uvreženo mišljenje javnosti da je priča neozbiljan na obe strane i da nema ništa od izlazaka iz institucija, da su se ponovo davala lažna obećanja“.

Pogledajte gostovanje u emisiji N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare