Lazić: Državno veće tužilaca da ne pusti niz vodu tužiteljke Paunović i Savović

Vesti 28. feb 202314:16 13 komentara

Predsednik UO Udruženja tužilaca Srbije Radovan Lazić izjavio je u emisiji N1 Studio Live da je obaveza Državnog veća tužilaca da reaguje nakon poslednjih dešavanja u tužilaštvu. "Javnost je u ovom slučaju odigrala bitnu ulogu. S obzirom da je ovo postala najznačajnija tema u javnosti u proteklih pet, šest dana, mislim da onima koji donose odluke nije u interesu da se bave sankcionisanjem koleginica Jasmine Paunović i Bojane Savović i drugih kolega i koleginica koji su izašli u javnost", istakao je Lazić.

Podsetimo, viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović podneo je Povereniku Državanog veća tužilaca za samostalnost tužilaca „zahtev za, kako navodi, zaštitu od nedozvoljenog uticaja pojedinih medija i političara koji već nekoliko dana iznose neistinite tvrdnje o postupanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu“, saopšteno je iz tužilaštva.

Prethodno je 37 zamenika tužilaca Prvog osnovnog javnog tužilaštva Državnom veću tužilaca uputilo peticiju kojom žele da javno pruže podršku koleginicama iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu – Bojani Savović i Jasmini Paunović i tako apeluju na Veće preduzme mere iz svoje nadležnosti.

Povezane vesti

Lazić je povodom saopštenja za javnost tužioca Stefanovića u kojom je tražio zaštitu Poverenika „zbog napada od političara medija“ rekao da je to njegovo pravo, ali je dodao da mu nije jasno u kom predmetu je on postupao, pa su političari i mediji vršili neprimeren uticaj.

„Tužilac nije rekao ni o kom predmetu se radi, niti znamo da je on postupao u ikakvom predmetu u kome bi mogao da na njega bude vršen neprimeren uticaj. Meni se čini da se tu radi o zameni teza. Ono što znamo je da su dve koleginice koje su postupale u konkretnom predmetu i da su premeštene u drugo odeljenje, a da Tužilaštvo, na čelu sa Stefanovićem nije dalo nijedan razlog zbog čega su one premeštene“, rekao je Lazić.

Dodaje da su njegove koleginice premeštene u veoma osetljivom trenutku u toku postupka, kao i da Državno veće tužioca treba da reaguje nakon svega što se dogodilo.

Na pitanje da li u tom telu postoji volja da se ovaj slučaj ispita, odgovara: „Nije stvar u tome da li postoji želja. Postoji inicijativa, postoji obaveza. Zakon nameće obavezu Državnom veću tužilaca da štiti samostalnost javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca. Nije stvar želje, to je Državno veće tužilaca obavezno po zakonu“.

On je otkrio i da je šest zamenika tužioca za ratne zločine sastavilo inicijativu kojom se traži da Državno veće tužilaca reaguje i preduzme mere iz svoje nadležnosti.

Pojašnjava da je ovo telo nadležno i obavezno da ispita da li postoje slučajevi kršenja etičkog kodeksa preko Etičkog odbora.

„Državno veće ima mogućnost da utvrdi da li nekoga treba pozvati na disciplinsku odgovornost i da li ima disciplinskog prekršaja u postupanju aktera ovih događaja“, precizirao je Lazić.

On je govoreći o istupanju tužiteljki Paunović i Savović u javnost, rekao da to predstavlja primer integriteta kod njih, ocenjujući da su se „hrabro suprotstavile ponašanju koje nije primereno nosicima visokih javnotužilačkih funkcija“.

„Treba im pružiti punu podršku. Pokazale su integritet, i pokazale su volju sa samostalan, zakonit i profesionalan rad. Na Državnom veću tužioca je sada da ih saštiti od toga. Da ih ne pusti niz vodu i da stane iza njih. Takođe, da raspravi sve ono što može biti sporno u tome“, istakao je Lazić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare