Lazović: Neko iz režima namerno sklonio iz procedure narodnu inicijativu

Vesti 01. mar 202312:50 komentara

Poslanici Zeleno-levog kluba u Skupštini Srbije Radomir Lazović i Jelena Jerinić, poručili su da je "neko iz vladajućeg režima" svesno i namerno sklonio iz skupštinske procedure narodnu inicijativu o zabrani iskopavanja litijuma i bora, koju je potpisima podržalo više od 38.000 građana Srbije.

Povezane vesti

Lazović je u Skupštini Srbije održao konferenciju za novinare posle sednice skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine, koja je održana i pored toga što nije bilo kvoruma, pošto su izostali članovi iz vladajuće koalicije.

Tačka dnevnog reda o kojoj je trebalo da se raspravlja bila je narodna inicijativa o trajnoj zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora, koju je potpisima podržalo 38.000 građana. Predsednik Odbora Aleksandar Jovanović rekao je da poslanici vladajuće koalicije već po ko zna koji put beže od te teme i ignorišu 38.000 potpisa.

Lazović je na konferenciji podsetio da je narodna inicijativa predata u skupštinsku proceduru u maju 2022. godine, a da se devet meseci kasnije ne zna gde se nalaze kutije sa potpisima građana.

Prema njegovim rečima, prvi put se predsedniku parlamenta Vladimiru Orliću obratio u septembru sa pitanjem šta se događa sa narodnom inicijativom, posle čega su usledila još tri obraćanja, na koje Orlić nije odgovorio.

Pitanja su upućena i Odboru za ustavna pitanja i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, koji su nadležni da provere potpise date za inicijativu, rekao je Lazović, napominjući da su stigli odgovori da njima niko nije uputio zahtev za proveru potpisa.

To znači da narodna inicijativa nije otišla sa pisarnice parlamenta, rekao je Lazović i naglasio da se ne radi o listu papira već kutijama koje je neko namerno sklonio.

Mi predlažemo osnivanje specijalne komisije, koju bi činili poslanici svih poslaničkih grupa i tri predstavnika oragnizatora narodne inicijative, rekao je Lazović koji ne isključuje i krivične prijave protiv odgovornih za skrivanje inicijative građana.

Na šta to liči, da se skrivaju kutije. Je l’ ovo igralište ili Dom Narodne skupštine, upitao je Lazović.

Jerinić je naglasila da od kada su se poslanici uverili da tehničke službe i procedure u parlamentu funkcionišu savršeno i da se greške, uprkos teškoćama, ne prave.

Isključujem mogućnost da je nestanak narodne inicijative proizvod administrativne ili tehničke greške. Neko od političara vladajućeg režima je naredio da se narodna inicijativa skloni, rekla je Jerinić.

Ona je ocenila da Srpska napredna stranka sprečava građane da ostvare svoja Ustavom garantovana ovlašćenja i ono što je problematičnije, tretira ih kao opoziciju i političke neprijatelje.