Lazović: Skupština ignoriše inicijativu o zabrani rudarenja litijuma

Vesti 12. sep 202211:18 12 komentara

Poslanik Zeleno-levog kluba - Ne davimo Beograd Radomir Lazović upozorio je da parlament još nije uzeo u razmatranje Narodnu inicijativu o zabrani rudarenja bora i litijuma u Srbiji, koju je u junu podnelo nekoliko ekoloških organizacija, a podržalo je potpisima više od 30.000 građana.

Lazović je, na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, rekao da je, prema zakonu, rok za proveru potpisa, koje treba da obave nadležni skupštinski odbor i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, odavno istekao, a da podnosioci inicijative o tom nisu obavešteni.

Zabrinjava to što inicijative nema u skupštinskoj proceduri, upozorio je Lazović i saopštio da je zbog toga predsedniku parlamenta Vladimiru Orliću upućen zahtev sa šest pitanja, kako bi objasnio šta se dešava – pored ostalog da li je inicijativa stigla, da li su potpisi provereni i kada će biti na dnevnom redu.

On je najavio i da će se poslanička grupa obratiti nadležnom ministarstvu, da vidi da li su potpisi provereni.

Lazović je podsetio i da se o problemu iskopavanja litijuma i bora koje radi kompanija Rio Tinto, izjasnila i Srpska akademija nauka i umetnosti, čiji stručnjaci su konstatovali da bi to dovelo do trajnog ugrožavanja životne sredine u Srbiji i devastacije prostora.

On je ukazao i da je predsednik Srpske napredne stranke i Srbije Aleksandar Vučić tokom izborne kampanje obećavao da iskopavanja tih ruda neće biti, ali se posle samo mesec dana izgovarao suprotno, što pokazuje da „nikad nije imao nameru da odustane od Rio Tinta“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare