Lazović: Vučić potvrdio u parlamentu da se od projekta Rio Tinto nije odustalo

Vesti 14. sep 202213:11 11 komentara
FoNet/Aleksandar Barda

Narodni poslanik pokreta Ne davimo Beograd (NDMBGD) Radomir Lazović izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u republičkom parlamentu potvrdio da se od projekta Rio Tinto nije odustalo.

„Vučić je upravo u Narodnoj skupstini potvrdio ono što smo sve vreme govorili, da se od projekta Rio Tinto nije odustalo. Ne radi se o nekoj promeni mišljenja, već o predizbornoj manipulaciji, kako bi se u toku kampanje izbegla jedna vruća tema koja je izazvala veliko nezadovoljstvo“, ocenio je Lazović.

Pročitajte još

Dodao je da se to videlo već na prvom zasedanju Skupštine kada su narodni poslanici Srpske napredne stranke o tome javno govorili.

„Postavlja se pitanje zašto beže od rasprave o Narodnoj inicijativi o zabrani iskopavanja litijuma koja, iako je još u junu zvanično predata, ni do danas nije došla do narodnih poslanika. Ja sam se obratio predsedniku skupštine i zahtevao da nam odgovori zašto ova Narodna inicijativa stoji“, kazao je Lazović.

Naveo je da bi otvaranje diskusije u Skupštini, o predloženoj Narodnoj inicijativi, bila prilika i za poslanike vladajuće garniture da objasne i odgovore zašto je u interesu građana Srbije da svoje zdravlje i budućnost stave u službu zarade kompanije Rio Tinto.

„O koliko se štetnom projektu radi potvrdila je i SANU, ocenivši da bi iskopavanje litijuma i bora vodilo ka masivnoj devastaciji prostora, trajnoj promeni karaktera predela, degradaciji biodiverziteta, ugrožavanju vodoizvorišta i podzemnih voda, a štetni uticaj bi se proširio i na mnogo šire područje. Koliko je važno ovo pitanje, govori i činjenica da je Narodnu inicijativu koju su pokrenuli Kreni-promeni i Savez ekoloških organizacija Srbije potpisalo preko 30.000 građana“, naglasio je poslanik Radomir Lazović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare