Lečić u petak daje izjavu – optužbe javno negirao, izuzet iz predstave BDP-a

Vesti 25. mar 202119:3523 komentara

I dalje se nižu reakcije javnosti, umetnika, zvaničnika, ali sada i stranih medija, nakon što je glumica Danijela Štajnfeld otkrila da ju je glumac i političar, Branislav Lečić, silovao. Lečić je dobio poziv da u Višem javnom tužilaštu u petak da iskaz povodom optužbi. Ali, prethodno se Lečić obratio javnosti i još jednom negirao sve navode Danijele Štajfeld. O slučaju koji potresa javnost u Srbiji, piše i Njujork Tajms, tačnije o autentičnosti snimka razgovora Danijele Štajfeld i Branislava Lečiča, koji je ona sa ostalim dokazima dostavila Tužilaštvu. Taj list navodi da nema indicija da je u pitanju uvežbani dijalog, kako je to tvrdio Lečić. On je saopštio i da se povlači sa čela pokreta Demokrate Srbije.

Pre izlaska pred Tužilaštvo, Branislav Lečić odlučio je da izađe pred medije, za koje tvrdi da su ga već osudili i da su doveli u pitanje njegovo ime, prezime i karijeru. U šesnaesto-minutnom video saopštenju za javnost, koje je stiglo na adrese medijskih kuća u Srbiji, Branislav Lečić kaže da sa Danijelom Štajfeld nije imao nikakav odnos, osim poslovnog. Koleginici koja ga je optužila za silovanje uputio je Lečić izvinjenje, rečima da se izvinjava i njoj i svakoj ženi koja se osetila ugroženom, potcenjenom ili poniženom njegovim slučajnim ili namernim gestom.

„I pred Danijelom ću reći: Reci istinu Danijela, samo smo bili partneri u poslu, maksimalno sam se trudio da shvatiš koju ulogu igraš. Kao što u predstavi nije bilo seksualne realizacije, znaš i sama, nije se desilo ni u životu. I ti, i ja, a i Bog, znamo da nismo imali ni ljubavni odnos, ni vezu, ni seksualni odnos, nikad. Ne znam čemu konstrukcija, ja moram da se branim, pred tužilaštvom, sudom, lekarima, Bogom, spreman sam da stavim ruku na Bibliju. Znaš da znam tvoju dušu zato što sam se trudio da napraviš ulogu. Zašto bi jedna žena koristila ovakva sredstva pravila sebi profit? To je nedostojna, nas kao glumaca, partnera i žena. Nemoj to raditi, ne treba ti to“, rekao je Lečić.

Povezane vesti:

Za audio razgovor između njega i Danijele Štajfeld, koji je ona dostavila Tužilaštvu kao jedan od dokaza – Lečić je prethodnih dana rekao da je „uvežbavanje uloge“. Taj razgovor je Danijela Štajfeld snimala prilikom njihovog ponovnog susreta 2016. godine, a taj susret je, kako je objasila, bio deo procesa njenog izlečenja od trauma. Uvid u celokupan snimak razovora u trajanju od 77 minuta imala je redakcija NjujorkTajmsa, a taj list navodi da „nema indicija da se radi o uvežbanom dijalogu“.

„Delovi njihovog razgovora su nerazumljivi i zagušeni bukom prostora. Ipak, nema idicija da su uvežbavali dijalog. Iako su glasovi prigušeni i razgovor često deluje prijateljski, glas Štajnfeldove postaje oštriji kada opisuje koliko je bila povređena onim što je uradio. Lečić odgovara na način koji ukazuje da on veruje da je ona pristala na ono što se desilo“, piše list.

Šta se desilo – Branislav Lečić će reći i pred Tužilaštvom već u petak, jer je dobio poziv da da iskaz pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu. U međuvremenu, reakcija je stigla od potpredsednice Vlade Srbije i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorane Mihajlović, koja kaže da Branislav Lečić „glumata“ i vređa svaku ženu koja je seksualno zlostavljana.

„Branislav Lečić, nakon što smo u javnosti čuli snimak u kojem izgovara gnusne reči glumici Danijeli Štajnfeld, nastavlja da glumata, vređajući na taj način svaku ženu koja je seksualno zlostavljana ili je žrtva nasilja. Pitam se ima li kraja njegovom licemerju i gde je granica ljudskosti? Licemerje koje verovatno dolazi iz tog osećaja moći ‘znaš ti ko sam ja’, ima za cilj da obeshrabri žene da prijave nasilje, stavljajući na taj način stigmu na žrtve i omalovažavajući ih. Ozbiljna manipulacija“, navela je Mihajlović.

Mihajlović dodaje da državne institucije treba da rade svoj posao, a javnost treba da podrži žene, da im veruje. Veru u reči Danijele Štajnfeld već su iskazale mnoge njene koleginice i kolege, kako u Srbiji tako i u regionu. Kažu – na celom društvu, glumačkoj zajednici je da joj pruže poverenje.

Beogradsko dramsko pozorište saopštilo je da je Branislav Lečić, na zahtev većeg dela ansambla predstave „Kad su cvetale tikve“, izuzet iz predstojećih igranja predstave.

Glumica Danijela Štajnfeld se u međuvremenu više nije oglašavala.

Komentari

Vaš komentar