Legendarni MiG 21 Vojske Srbije završio radni vek posle skoro 60 godina

Vesti 21. maj 202117:31 > 17:50 22 komentara
Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Nebojša Stefanović i komandant RV i PVO general-potpukovnik Duško Žarković prisustvovali su danas na vojnom aerodromu „Pukovnik pilot Milenko Pavlović“ manifestaciji „Trag u beskraju“, kojom je svoj radni vek u Ratnom vazduhoplovstvu Srbije simbolično završio legendarni lovac MiG-21.

Punih 58 godina piloti su čuvali nebo uz pomoć ovog aviona koji je od 1962. do 1986. nabavljan iz Sovjetskog Saveza.

Povezane vesti:

Reč je o nadzvučnom avionu druge generacije, nosiocu više vazduhopovnih rekorda.

Ukupno je proizvedeno 11.496 Migova-21 u 32 verzije, što je najviše u istoriji vazduhoplovstva za jedan tip vojnog aviona.

Korišćen je šest decenija na četiri kontinenta u ratnim vazduhoplovstvima više od 60 država, a u mnogima se upotrebljava i danas, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Pomoćnik za operacije komandanta 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Dejan Beda, koji je mnogo godina proveo u kokpitu miga-21, podsetio je da je priča „dvadesetjedinice“ neraskidivo vezana sa batajničkim aerodromom, jer je svaki primerak koji je ikada stigao u našu vojnu avijaciju poleteo sa te piste i sleteo na nju.

Prva jedinica koja je naoružana sa 41 avionom MiG-21 verzije F-13 bio je 204. lovački avijacijski puk. Do kraja 1964. godine 204. puk imao je tri eskadrile naoružane tim avionima.

Prve četiri godine upotrebe ovog aviona nije bilo dvoseda, već su se piloti obučavali i održavali trenažu na avionima američke proizvodnje TV-2, istakao je Beda.

Bivši vojni pilot-instruktor na migu-21 Boriša Mandić pozdravio je okupljene u ime Vazduhoplovne fondacije „Pilot Mihajlo Petrović“ i Udruženja nadzvučnih pilota.

„Veteran koji je iza nas završio je karijeru i odlazi u istoriju, ne i u penziju. Danas su nam osećanja pomešana, barem nama koji smo čitav radni vek proveli u kabini ovog supersoničnog aviona. Ali taj veteran je je na nebu ove zemlje ostavio neizbrisiv trag“, rekao je Mandić i naglasio da je upravo zbog toga ova manifestacija i nazvana „Trag u beskraju“.

Legendarni MiG-21 sibolično je pozdravljen tradicionalnim vodenim slavolukom u čast dugogodišnje službe u našoj vojnoj avijaciji.

Stefanović: Primamo više od 90 mladih koji će raditi na održavanju aviona

Ministar odbrane Nebojša Stefanović obišao je danas polaznike Kursa za podoficire Ratnog vazduhoplovstva (RV) i protivvazduhoplovne odbrane (PVO) na aerodromu u Batajnici i rekao da posle dve decenije Srbija u vojsku prima više od 90 mladih koji će raditi na održavanju aviona, helikoptera i PVO sistema.

Kako je saopšteno iz resornog ministarstva, Stefanović je rekao da to pokazuje da postoji veliko interesovanje mladih da učestvuju u održavanju najsavremenije borbene tehnike i ocenio da je to dobar karijerni put za te mlade ljude, jer će biti u prilici da se osoposobe za taj posao na svetskom nivou.

„Činjenica da se mladi ljudi opredeljuju da svoje karijere grade u našoj Vojsci dovoljno govori i šta smo uradili na podizanju životnog standarda, kvaliteta opreme, tehnike i uslova rada“, istakao je Stefanović.

On je dodao da je još uvek u toku konkurs za prijem 102 nova podoficira u RV i PVO, koji je otvoren do kraja maja.

„Hoću da iskoristim priliku da sve mlade ljude u Srbiji pozovem da se prijave na naše konkurse, da postanu deo naše Vojske, velike porodice i najčvršćeg stuba odbrane naše zemlje“, rekao je Stefanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare