Legija na suđenju za ubistvo Ćuruvije: Ostajem pri ranijem iskazu

Vesti 08. mar 202311:58 > 12:35 3 komentara

U nastavku suđenja okrivljenim za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije svedočio je bivši komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, koji je rekao da ostaje pri ranijem iskazu i da "nema ništa da doda ni oduzme od onog što je rekao na prošlom ročištu".

To je sve što imam da kažem, izjavio je Ulemek, koji je tu rečenicu uglavnom ponavljao odgovarajući na sva pitanja predsednice sudskog veća Vesne Petrović, tužioca i advokata odbrane.

Povezane vesti

Predsednica veća ga je pitala ima li neposredna saznanja o ubistvu Ćuruvije 11. aprila 1999. godine, a odgovor je bio „ne“.

Ne vidim svrhu ovog ispitivanja, sve što sam rekao stoji u zapisniku, bio je odgovor na pitanje da li mu je okrivljeni Radomir Marković tražio 1999. godine da likvidira lice koje ugrožava državu, a upitan da li je angažovao lica da ubiju okrivljene Miroslava Kuraka i Ratka Romića, uzvratio je: „Ostajem pri svemu što sam rekao na prošlom suđenju“.

Na pitanje advokata odbrane da li je ikad rekao tužiocu da je na Ćuruviju pucao Kurak, odgovor je bio „ne“, kao i na ono da li ima saznanja da je rekao tužiocu da je Romić udario Branku Prpu, a o tome da li je ikad rekao braći Simović u klubu „Bombaj“ da su Ćuruviju ubili Kurak i Romić odgovoio je: „Ne sećam se“.

Ulemek je u sud dovezen iz zatvora Zabela, gde služi kaznu zatvora od 40 godina zbog ubistva premijera Zorana Đinđića i drugih teških krivičnih dela.

Simovići odbili da odgovaraju na pitanja

Pripadnici „zemunskog klana“ braća Miloš i Aleksandar Simović odbili su danas, u svedočenju u procesu okrivljenim za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije pred Apelacionim sudom, da odgovaraju na pitanja suda, tužioca i odbrane.

Miloš Simović je rekao da se ne seća događaja, jer je prošlo dosta vremena i da zato ne ostaje više pri iskazu koji je dao pred sudom 2016. godine.

„Ne želim da govorim o predmetu, nemam veze sa njim, optužene ne poznajem. Ne bih odgovarao na pitanja“, istakao je Simović i pre odlaska iz sudnice dodao: „Samo bih hteo da čestitam 8. mart“.

Njegov brat Aleksandar je potvrdio da ostaje pri iskazu iz 2016. godine, koji je dao na glavnom pretresu, kada je rekao da ne želi da odgovara na pitanja suda, odbrane i tužilaštva.

Upitan zašto, odgovorio je da je to jednostavno njegov lični stav, jer ne želi da učestvuje o ovom.

Braća Simović su na suđenje dovedeni iz zatvora Zabela, gde izdržavaju višedecenijske kazne zbog zločina koje je počinio „zemunski klan“, uključujući i učešće u ubistvu premijera Zorana Đinđića.

Suđenje je potom prekinuto i nastavak je zakazan za 28. mart.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare