Lekarka iz Pazara: Nadam se da će se narod dozvati pameti i vakcinisati se

Vesti 31. avg 202113:16 > 14:18 33 komentara
N1

Lekarka Majda Iković iz novopazarskog Zavoda za javno zdravlje kaže da je korona situacija u Novom Pazaru i Tutinu "nestabilna, nesigurna, zabrinjavajuća i nepredvidiva". Dodaje da su svi parametri na osnovu kojih se procenjuje epidemiološka situacija u porastu i apeluje na vakcinaciju. "Nadam se da će se narod dozvati pameti, da će se okrenuti putu vakcinacije", ukazuje ona.

„U Pazaru u obe kovid ambulante povećan je broj pregleda. Juče smo imali 322 pregleda, od kojih 195 prvih. U Tutinu smo imali 100 pregleda. I u Pazaru i u Tutinu povećan je broj pregleda u odnosu na početak avgusta. Povećan je i broj hospitalizovanih, jer se u Opštoj bolnici u Novom Pazaru leče i građani Tutina, Pazara i okoline – Raška i Sjenica. Juče je bilo 110 pacijenata, a danas već imamo 125 lica. To su pacijenti sa srednje teškom kliničkom slikom, imamo šest pacijenata u respiratornoj jedinici“, kaže Iković u N1 Studio Live.

Povezane vesti

Dodaje da se leče pacijenti svih starosnih dobi, ali je zabrinjavajuće da ima i mlađe populacije koja nije vakcinisana. Navodi i da među umrlima nema vakcinisanih.

„Dakle, poenta priče je da je najbitnija vakcinacija“, ističe ona.

Navodi i da je povećan broj pozitivnih, i da je juče od poslatih 213 uzoraka, 85 bilo pozitivno.

„Juče u kovid ambulanti jedan i dva u Pazaru od 163 testirana imamo 100 pozitivnih na antigen brzi test, zaista je zabrinjavajuće“, poručuje lekarka.

Dodaje da ohrabruje što je poslednjih dana povećan broj onih koji su primili prvu dozu vakcine.

„Jedino vakcinacijom i poštovanjem mera možemo pobediti pandemiju“, ističe ona.

Na pitanje koji je procenat vakcinisanih u Pazaru i Tutinu, Iković kaže da su u Novom Pazaru vakcinisana 21.522 lica, što je oko 26-27 procenata, a u Tutinu nešto više od 3.500, što je 13-14 odsto.

„To je nedovoljno za kolektivni imunitet. Apelujemo na mlađu populaciju da se vakciniše, vakcina i vakcinalnih punktova ima dovoljno“, navodi ona.

Na pitanje šta ljude koči da se vakcinišu, ona kaže da ima mnogo dilema, „jak antivakcinalni lobi, društvene mreže na kojima se može sve i svašta pročitati, svako može biti i naučnik i medicinski radnik i dati svoje mišljenje o vakcini“.

„Mislim da će narod polako shvatiti da treba da se vakciniše. Lek je u vakcini, a ne zbog putovanja ili neke druge stimulacije“, ukazuje ona.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.