Lepe vesti koje su obeležile sedmicu za nama

Vesti 19. maj 202412:00 7 komentara
REUTERS/Leonhard Foeger

Portal N1 predstavlja vam svake nedelje pregled lepih vesti koje su obeležile sedmicu za nama.

Nisu uvek sve loše vesti, nesreće, politika, poskupljenja, već ima i uspeha, pojedinačnih ili grupnih, dobrih primera i ljudskih priča, životnih radosti, pomaka…

Iako nam sve te vesti prođu „ispod radara“, donosimo vam pregled samo nekih od njih, a vi nam šaljite tokom nedelje dobre primere i ono što smatrate da zaslužuje da se nađe u našem izboru na mejl [email protected] ili u porukama na društvenim mrežama.

Baby Lasagna odbio da mu Hrvatska plati 50.000 evra, poručio da se taj novac donira

Premijer Andrej Plenković u ime hrvatske vlade na sednici najavio novčanu nagradu od 50.000 evra Marku Purišiću, poznatijem kao Baby Lasagna. Ali, on je neće prihvatiti.

Naime, za uspeh na Eurosongu, vlast je želela novčano da ga nagradi i na taj mu se način mu zahvali na velikom uspehu.

“Zahvaljujem hrvatskoj Vladi na novčanoj nagradi u iznosu od 50.000 evra. Ipak, taj novac ne mogu da prihvatim. Mogao bih da navedem mnogo razloga zašto, ali prvi, najbitniji i dovoljan je što postoji puno drugih pojedinaca i organizacija kojima će taj novac daleko više pomoći”, napisao je na Instagramu Baby Lasagna pa nastavio:

“Ovim putem molim gospodina Plenkovića da u moje ime i ime hrvatske Vlade donira 25.000 evra Zavodu za pedijatrijsku onkologiju i hematologiju s dnevnom bolnicom “Mladen Ćepulić”. Ostalih 25.000 evra voleo bih da doniram Zavodu za pedijatrijsku hematologiju, onkologiju i transplantaciju matičnih ćelija KBC Zagreb. Hvala“.

Kasnije je hrvatski premijer objavio da će uslišiti molbu Baby Lasagne.

Fotografkinja N1 Marina Pupavac nagrađena na Belgrade Fashion Week

Kako će videti manekene kroz objektiv, i predstaviti ljubiteljima modne fotografije, znaju samo vrhunski talentovani fotografi, tako da Beogradska nedelja mode tradicionalno podržava mlade talente iz ove oblasti. Prvo mesto konkursa za mlade fotografe BFW Instashot ovoga puta su podelile dve talentovane devojke Mina Gajić i Marina Pupavac, inače fotografkinja N1.

Foto Milica Mićić

One kao nagradu dobijaju prvu samostalnu izložbu fotografija na sledećem, 54. po redu Perwoll Fashion Week-u.

Humanitarna akcija za lečenje dece obolele od Dišenove mišićne distrofije

Na inicijativu Fondacije „Jedro“, 55 poznatih domaćih muzičara, glumaca i drugih javnih ličnosti otpevalo je pesmu, a više od 150 učestvovalo je u snimanju spota sa ciljem da se prikupe sredstva za lečenje petoro dece obolele od Dišenove mišićne distrofije.

Sve ovo bila je ideja jednog od osnivača Fondacije, Gorana Vasovića, pevača grupe Eva Braun.

„Čuvari formule“ nastavljaju niz međunarodnih priznanja: Tri nagrade u Los Anđelesu

Film „Čuvari formule“ reditelja Dragana Bjelogrlića osvojio je čak tri nagrade na upravo završenom Filmskom festivalu u Los Anđelesu – i to nagradu za najbolji film, nagradu za najbolju filmsku kameru kao i nagradu publike, saopšteno je.

Univerzalnost filmske priče „ Čuvari formule“iznova potvrđuje uspešna međunarodna prepoznatljivost kao i potvrde stručne javnosti i mnogobrojne publike širom zemlje i sveta, dodaje se u saopštenju. Poslednja nagrada, samo je još jedna u nizu nakon Pekinga, Palm Springsa, Lokarna, Sarajeva, Skoplja…

Dve picerije iz Srbije na listi najboljih u Evropi u 2024. godini

Beogradske picerije Pietra i Majstor i Margarita u 2024. su na listi najboljih picerija Evrope – van Italije.

Portal 50 Top Pizza, vodič za najbolje picerije na svetu, izbacio je listu 50 najboljih u Evropi, a na njoj su ponovo i neki naši aduti, doduše na malo promenjenim pozicijama.

Pietra iz Beograda je ove godine 32. na listi Top 50 Pizza, a 2023. je bila na 39. mestu, piše Nova.rs.

Picerija Majstor i Margarita je nešto slabije prošla nego 2003. kad je bila 33. na listi – sad je na 37. mestu.

„Ajmo, braćo Srbi!“: Kako su u Zagrebu reagovali na 12 poena iz Beograda

Trenutak kada je Konstrakta saopštila da stručni žiri iz Srbije daje maksimalnih 12 bodova hrvatskom predstavniku na Evroviziji, Baby Lasagni, izazvao je euforiju na Evropskom trgu u Zagrebu.

Sama pojava Konstrakte na video bimu u centru Zagreba oduševila je veliki broj okupljenih građana koji su sinoć uživo pratili prenos finala Evrovizije.

„Ajmo, braćo Srbi! Dajte nama“, čuje se na snimku koji je zabeležila reporterka N1, u trenutku kada je Konstrakta trebalo da saopšti kome je srpski žiri dao maksimalnih 12 bodova.

I to je učinila na sebi svojstven način, tako što je prvo pokazala milje, zaštitni znak Baby Lasagne, što je dovelo do velike euforije na zagrebačkom trgu.

Uvek spreman za poziranje – pas Mesi najveća zvezda festivala u Kanu

Crvenim tepihom prošetao je sedmogodišnji Border Koli, a fotografi su ga dozivali uzvikujući njegovo ime.

Mesi, pas iz filma „Anatomija pada“, bio je zvezda večeri na otvaranju Kanskog festivala, koji je spremno pozirao fotografima na crvenom tepihu.

CHRISTOPHE SIMON / AFP

Zaustavio se na velikim stepenicama, a zatim podigao prednje šape u vazduh, kao filmska zvezda koja maše publici.

Praznici u Beogradu: Najviše gostiju iz Turske i okruženja

Popunjenost hotela u Beogradu tokom proteklih praznika bila je oko 80 procenata. Najbrojniji gosti srpske prestonice bili su iz Turske i našeg šireg regiona, kažu u Turističkoj organizaciji Beograda.

U TOB-u su za portal N1 rekli da zvaničnih podataka o posećenosti u Beogradu tokom praznika još uvek nema, kao ni podataka u vezi sa privatnim smeštajem.

„Inače na mesečnom nivou očekujemo rast u maju na nivou od 10 procenata“, istakli su u TOB.

Prema podacima ove organizacije, najbrojniji gosti u proteklom periodu su bili iz Turske i našeg šireg regiona.

Revolucija u farmaciji, više tableta u jednoj – odštampanoj

Istraživači u Centru za aditivnu proizvodnju Univerziteta u Notingemu postigli su značajan napredak u personalizovanoj zdravstvenoj zaštiti kroz novu tehnologiju 3D štampanja tableta poznatu kao MM-IJZDP.

Novo dostignuće će omogućiti stvaranje tableta koje sadrže više lekova, od kojih se svaki oslobađa u određeno vreme. Ovaj izum, čije sprovođenje i realizaciju predvode dr Jinfeng Đe iz Centra za proizvodnju aditiva i profesorka Felisiti Rouz sa Farmaceutskog fakulteta, obećava da će farmaceutska industrija doživeti svojevrsnu revoluciju.

Poput šećerne vune, lagana i pahuljasta – otkrivena nova planeta

Egzoplaneta otkrivena na udaljenosti od 1.232 svetlosne godine od Zemlje, jedna od najčudnijih. Dobila je naziv WASP-193b, i iako je skoro 50 posto veća od Jupitera, toliko je lagana i pahuljasta, da je njena ukupna gustina uporediva sa gustinom šećerne vune.

To je samo malo više od jednog procenta gustine Zemlje. Naučnici je upoređuju i sa kunadrom maslačka.

Egzoplanete poput WASP-193b su veoma retke, i mogle bi nam pomoći da bolje razumemo planetarnu evoluciju, navode u međunarodnom timu koji predvodi astronom Kalid Barkaji sa Univerziteta u Liježu u Belgiji.

Kod Splita pronađeni arheološki ostaci naselja iz gvozdenog doba

Arheološkim istraživanjima u Stobreču kod Splita pronađeni su ostaci naselja koje se na tom području nalazilo u starijem gvozdenom dobu pre 2.500 do 3.000 godina, potvrdila je rukovoditeljka arheoloških istraživanja Marina Ugarković.

„Pronađene su praistorijske kamene konstrukcije koje se vezuju za ostatke naselja na području današnjeg Stobreča pre antičkih Epetia. Odnosno, u starijem gvozdenom dobu, pre nekih 2.500 do 3.000 godina“, rekla je Ugarković iz Instituta arheologije.

Prema njenim rečima, pored delova praistorijskog naselja, pronađeni su i ostaci raznih prostorija iz helenističkog, rimskog i kasnoantičkog perioda, sa pripadajućim pokretnim nalazima, koji ilustruju dugogodišnji kontinuitet života na tom prostoru.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare