Lepe vesti koje su obeležile sedmicu za nama

Vesti 26. maj 202412:00 2 komentara
Da sam ja neko

Portal N1 predstavlja vam svake nedelje pregled lepih vesti koje su obeležile sedmicu za nama.

Nisu uvek sve loše vesti, nesreće, politika, poskupljenja, već ima i uspeha, pojedinačnih ili grupnih, dobrih primera i ljudskih priča, životnih radosti, pomaka…

Iako nam sve te vesti prođu „ispod radara“, donosimo vam pregled samo nekih od njih, a vi nam šaljite tokom nedelje dobre primere i ono što smatrate da zaslužuje da se nađe u našem izboru na mejl [email protected] ili u porukama na društvenim mrežama.

Miloš Racić – profesor sa velikim delima

Sa svojim đacima iz okoline Užica je napravio oko 130 kratkometražnih filmova i jedan dugometražni, organizovao je srednjovekovne večeri, matinee kao iz 30-ih godina XX veka, „hajdukovanje“, ali i „igre starog sokaka“. Nastavnik istorije Miloš Racić pravi je primer svog poziva.

Ugašen požar na deponiji Duboko kod Užica

Ugašen je požar na regionalnoj deponiji Duboko kraj Užica na koju otpad odlažu dva grada i sedam opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga.

Požar je izbio 3. maja, a 5. se proširio i zahvatio četiri hektara.

Najuspešniji gimnazijalci dve niške gimnazije na maturu dolaze oldtajmerima

„Mustang“, „vartburg“, „škoda 110“, „buba“, „fića“ i „mercedes“ neka su od starih vozila „Oldtajmer kluba“ Niš kojima će ove godine najbolji učenici završnih razreda Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ i gimnazije „Bora Sanković“ doći na proslavu mature.

Šesnaest vozila kojima će maturanti voziti na proslavu izloženo je danas u dvorištu gimnazije.

Prema rečima direktorke Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ Vere Dujaković, interesovanje učenika za vožnju oltajmerimima je bilo veliko, tako da su odlučili da tu vožnju kao nagradu dobije po dvoje učenika iz svakog odeljenja.

„U nekim odeljenjima imamo više podjednako dobrih učenika, tako da smo putem žreba izvukli one koji će na maturu otići oldtajmerom. Putem žreba izvući ćemo i koji oldtajmer ide za koje odeljenje“, izjavila je Dujaković.

Profesor istorije te gimnazije i član „Oldtajmer kluba“ Niš Hadži Marko Dimitrijević je rekao da se ideja da se maturanti voze oldtajmerima rodila na jednom sastanaka članova Oldtajmer kluba.

Svetozaru Cvetkoviću nagrada „Pavle Vuisić“ za životno delo

Glumac Svetozar Cvetković ovogodišnji je dobitnik nagrade „Pavle Vuisić“ koja se dodeljuje za životno delo, saopštilo je Udruženje filmskih glumaca Srbije.

Nova.rs/ Zoran Lončarević

Iz zaglavljenog automobila spasene dve osobe i dvomesečna beba

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova su u Novom Pazaru u kojem je, usled velikih padavina, došlo do izlivanja reke Trnavice zbog čega je na teritoriji ovog grada proglašena vanredna situacija, evakuisali dve osobe iz zaglavljenog vozila, kao i jedno bolesno lice iz pomoćnog objekta u mestu Šavci, navodi se u saopštenju.

Tokom dana, vatrogasci-spasioci iz Užica evakuisali su dve osobe i dvomesečnu bebu iz poplavljenog automobila na deonici puta Vrela-Ljubanje u Zlatiborskom upravnom okrugu.

Nikola Rokvić nakon mesec dana stigao u manastir Svetog Nektarija Eginskog

Pevač Nikola Rokvić je, nakon mesec dana šetnje, stigao u manastir Svetog Nektarija Eginskog.

Njega je tamo sačekala porodica, supruga Bojana sa decom, majka Slavica i brat Marko, a pevač je u manastir stigao uz svetovnu pesmu i bosih nogu, piše Blic, a prenela je Nova.rs.

Predstavljena aplikacija „Help Hendikep“ za unapređenje kretanja osoba sa invaliditetom

Aplikacija „Help Hendikep“, namenjena osobama sa invaliditetom u Srbiji koje se otežano kreću ili koriste kolica, a koja pruža jedinstvenu bazu pristupačnih lokacija, bilo da je reč o institucijama, kompanijama i udruženjima, sa ciljem da unapredi svakodnevnu mobilnost osoba sa invaliditetom i njihovu uključenost u društvene aktivnosti, predstavljena je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS).

TANJUG/ TANJUG VIDEO/ nr

Tri hotela iz Beograda za mesec dana preradila 5,8 tona otpada od hrane u biogas i kompost

Beogradski hoteli „Crown Plaza“, „Radisson Collection“ i ketering „Sava Centra“, u vlasništvu kompanije Delta holding, pronašli su rešenje za tretman biootpada i za mesec dana prikupili su 5,8 tona otpada od hrane i predali ga kompaniji „Esotron“, koja od biootpada proizvodi toplotnu i električnu energiju i organsko đubrivo (kompost), saopštio je Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Evropske diplomate kuvale na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Na 91. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, čiji je ovogodišnji partner Evropska unija, posetioci će moći da se upoznaju sa kulinarskom baštinom Evropske unije. Tom prilikom, diplomate EU zemalja kuvale za posetioce sajma.

Predstavnica EU Info Pointa u Novom Sadu Aleksandra Bučko navela je za N1 da je reč o takozvanoj EU kuhinji gde su želeli da prikažu koje su to sve kulinarske kulture koje spajaju Evropsku uniju i Srbiju.

Sajam knjiga na Paliluskoj pijaci

Prvi „Paliluski sajam knjiga“ otvaren je na Paliluskoj pijaci, gde će u fokusu biti beogradski izdavači, a najbitnije je da kupce očekuje popust i do 50 odsto.

„Velika je obaveza kad imate prvi sajam, prvo nešto… ideja je bila da napravimo jedan mali beogradski sajam, da budu izdavači koji će biti iz Beograda. Nadam se da će zaživeti. Ovde imate najjače beogradske izdavače, koji već godinama negde, pa i decenijama, prave dobru priču“, rekao je za N1 organizator Paliluskog sajma knjiga, Karlo iz Liberlanda.

Matursko veče, ali za pse: Kako tradicija nalaže – izabrani i kralj i kraljica

Američki grad San Dijego bio je domaćin nesvakidašnje maturske večeri. Veliki broj ljubitelja životinja okupio se u Nort Parku u tom gradu kako bi prisustvovali “Maturskom balu“ u čast spasenih pasa.

Otkriće britanskih naučnika: Proteini u krvi mogu da predvide rak i do sedam godina unapred

Revolucionarna istraživanja naučnika Univerziteta Oksford otkrivaju da proteini u krvi mogu predvideti rak godinama unapred, nudeći novu nadu za rano otkrivanje i prevenciju.

Proteini u krvi mogu da predvide rak više od sedam godina unapred pre postavljanja dijagnoze, pokazuju nova istraživanja.

Naučnici sa Univerziteta u Oksfordu analizirali su uzorke krvi više od 44.000 pojedinaca iz baze podataka UK Biobank, uključujući više od 4.900 koji su kasnije razvili rak.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare