Lepe vesti koje su obeležile sedmicu za nama

Vesti 16. jun 202412:00 5 komentara
N1

Portal N1 predstavlja vam svake nedelje pregled lepih vesti koje su obeležile sedmicu za nama.

Nisu uvek sve loše vesti, nesreće, politika, poskupljenja, već ima i uspeha, pojedinačnih ili grupnih, dobrih primera i ljudskih priča, životnih radosti, pomaka…

Iako nam sve te vesti prođu „ispod radara“, donosimo vam pregled samo nekih od njih, a vi nam šaljite tokom nedelje dobre primere i ono što smatrate da zaslužuje da se nađe u našem izboru na mejl [email protected] ili u porukama na društvenim mrežama.

Andrej za 180 minuta rešio 120 zadataka iz fizike, matematike, biologije i hemije

Za 180 minuta takmičenja rešio je čak 120 zadataka i to u kategorijama iz fizike, matematike, biologije i hemije. To mu nije bilo dovoljno, pa se takmičio i u timskom inženjerskom izazovu.

Andrej Drobnjaković je osvojio zlatne medalje u svim tim oblastima i tako postao apsolutni pobednik međunarodne olimpijade u Singapuru!

Sa ovih pet zlatnih medalja Andrej je bio gostu u studiju N1. Rekao je da mu je cilj da mladim ljudima prenese poruku da mogu da urade bilo šta ako izađu iz zone komfora i upuste se u nove radne pobede.

Dečak danima prodaje limunadu, proju i igračke za bolesnu mamu

Foto: Privatna arhiva

Projice, limunada, igračke, vafli, mafini i još mnogo toga može se pronaći na štandu dečaka starog 12 godina, koji u Bloku 37 na Novom Beogradu sve ove đakonije prodaje iz jednog razloga – da pomogne svojoj mami Branki da prikupi novac za lečenje tumora.

Branka Dejanović iz Beograda stara 44 godine ima sarkom mekih tkiva, a da bi se izborila sa tumorom, mora da ode na lečenje u inostranstvo – u Nemačku, za šta joj je potrebno od 90.000 do 100.000 evra.

Tumor je dijagnostikovan 2022. godine, i tada je operisana na neurohirurgiji Kliničkog centra Srbije. Operisana je opet godinu dana kasnije na Ortopediji na Banjici. Kako možete da pomognete Branki pročitajte ovde.

Mali Nemanja je šampion u mentalnom računanju: Kad poraste želi da bude programer

N1

Prvo mesto u kategoriji pisani test na 8. Međunarodnoj olimpijadi u mentalnom računanju – Nemanja Jovanović, učenik prvog razreda i prve godine u školi „Malac genijalac“, briljirao je u pismenom delu takmičenja, nadmašivši konkurenciju iz više od 10 zemalja.

Nemanja je za N1 opisao kako se osećao kada je pobedio. „Bilo je lepo, pobedio sam ih, nisam očekivao da budem prvo mesto, još sam pod utiskom“, kaže on.

Dodaje da je pehar odneo i u školu da pokaže drugarima.„Čestitali su mi, oduševili su se. Ja sam ih počastio, kupio slatkiše“, priča.

Uplašeni tata iz Pančeva jurio da stigne do porodilišta što pre, dobio neočekivanu pomoć

Shutterstock/ Kwangmoozaa

U Pančevu je jedna beba poželela da se rodi pre nego što su roditelji to očekivali. Tata je požurio do bolnice u Beogradu, ali ga je usput dva puta zaustavljala policija. Sa trećom patrolom stigla je i neočekivana pomoć.

Subota, kasno uveče, i panika. Budući tata iz Padine kod Pančeva imao je samo jednu želju – da što pre doveze suprugu u porodilište na Zvezdari. Iz straha da mu se dete ne rodi u automobilu, nije poštovao saobraćajne propise, pa ga je patrola Saobraćajne policije zaustavila čak tri puta, prenosi RTS.

„Našli smo se u šoku u trenutku kada nam je vozač saopštio da prevozi trudnicu i da je porođaj vrlo blizu. Odmah smo mu omogućili da nastavi dalje kretanje i u tom trenutku mi je kroz glavu prošlo da čovek nije baš fokusiran na vožnju s obzirom na okolnosti u kojima se nalazi“, kaže Dragan Vasilić, major policije PU Pančeva.

Beogradska filharmonija obeležila 101. rođendan

N1

Beogradska filharmonija obeležila je u četvrtak 101. rođendan promocijom monografije povodom stogodišnjice orkestra.

Promocija monografije Beogradske filharmonije održana je kod Silosa na Dunavskom keju.

Obeležavanje rođendana otvorila je muzička akrobacija duvačke sekcije Filharmonije iz vazduha.

Glumac Stevan Piale donirao matične ćelije: Čovek se nakon ovoga oseća mnogo bolje

stevan piale
Screenshot/YouTube/
Prakticna zena

U Registru davalaca matičnih ćelija hemato-poeze je 21 hiljada naših građana, duplo više nego pre dve godine, kada je počela Nacionalna kampanja „Osloni se na mene”.

Srbija je i u Svetskom registru potencijalnih davalaca koji ima više od 42 miliona ljudi. Kada u lečenju mogu da pomognu matične ćelije, pretražuju se i domaći i svetski registar kako bi se pronašao podudarni davalac, piše RTS.

Odavno se upisao u Registar davalaca matičnih ćelija, a onda je poželeo da podrži i kampanju „Osloni se na mene“. Da njegov potpis nije bio gluma, i samo u korist medijske promocije, glumac Stevan Piale je to i dokazao. Pretraživanjem i našeg i svetskog registra utvrđeno je njegove matične ćelije mogu da budu spas i lek za neku njemu potpuno nepoznatu osobu.

Lena je najmlađi majstor za burek, počela da mesi s pet godina

Mazur Travel/shutterstock

U Obrenovcu se nalazi pekara Tijana u kojoj radi mala Lena. Karijeru je započela sa samo pet godina, kad je napravila svoja prva peciva.

Devojčica Lena ima samo devet godina i već je postala poznata kao najmlađi burek-majstor u Srbiji. Pite je naučila da pravi s osam godina, a danas ume sve – od kiflica do viršli u testu.

Ipak, najviše voli da pravi pitu sa sirom – sirnicu. Njen otac kaže da je sama pokazala interesovanje za kuvanje.

„Lena je sama pokazala interesovanje da nauči ovaj posao. Ja sam tu da joj pomognem, da je naučim da bude prava majstorica i da sve zna da radi ručno“, rekao je otac „Lovcu na ukuse“.

Cane, Gile i Đule sa đacima Grafičko-medijske škole snimili himnu „Stvaraj svet“ (VIDEO)

„Stvaraj svet“: Cane, Gile i Đule sa đacima Grafičko-medijske škole snimili himnu
Grafičko-medijska škola

Poznati beogradski muzičari Srđan Gojković Gile, Zoran Kostić Cane i Zvonimir Đukić Đule gostovali su kao izvođači u pesmi „Stvaraj svet“, himni Grafičko-medijske škole sa Novog Beograda.

U pesmi „Stvaraj svet“, pored Caneta, Gileta i Đuleta, učestvuju bend i hor Grafičko-medijske škole. Muziku je komponovao nastavnik muzičkog Aleksandar Savić, a tekst je pisao direktor škole Miloš Bukumira.

Zamenica direktora Dušica Marković, kaže da je povod da se ova pesma napravi dvostruk – dan škole koji pada 1. jula i proslava 190 godina grafičarstva u Srbiji.

Konobar koji je oduševio region

Shutterstock/fornStudio

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u niškom hotelu Nais.

Dušan (23) govorio je za Index.hr.

„Kao konobar radim već četiri godine, u hotelu Nais radim dva meseca. Odrastao sam u skromnim uslovima. Nakon smrti majke ostao sam s bakom, kojoj sam neizmerno zahvalan na svemu. Počeo sam raditi kao konobar kako bih pomogao baki, da njoj bude lakše“, ispričao je za Index simpatični Dušan.

Rodio se mali beli bizon – indijanska plemena ushićena zbog drevnog proročanstva

bizoni
wirestock/envato

Dolazak neverovatno retkog mladunčeta belog bizona na svet u Nacionalnom parku Jelouston, veliki je događaj za indijanska plemena koja na njegov dolazak gledaju kao na versko proročanstvo koje najavljuje veliku promenu.

Primećen je u oblasti doline Lamar u tom parku, što ga čini prvim belim bizonom koji je rođen iz poslednjeg divljeg krda u SAD, prema savremenim zapisima.

Ostala rođenja belog bizona poslednjih decenija desila su se u zatočeništvu i to od roditelja koji su sadržali DNK domaćih krava, prenosi BBC.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare