Lepe vesti koje su obeležile sedmicu za nama

Vesti 23. jun 202412:00 3 komentara
Devojčica Lena pravi kore za burek
N1

Portal N1 predstavlja vam svake nedelje pregled lepih vesti koje su obeležile sedmicu za nama.

Nisu uvek sve loše vesti, nesreće, politika, poskupljenja, već ima i uspeha, pojedinačnih ili grupnih, dobrih primera i ljudskih priča, životnih radosti, pomaka…

Iako nam sve te vesti prođu „ispod radara“, donosimo vam pregled samo nekih od njih, a vi nam šaljite tokom nedelje dobre primere i ono što smatrate da zaslužuje da se nađe u našem izboru na mejl [email protected] ili u porukama na društvenim mrežama.

Sakupljen novac za lečenje mame čiji su sinovi prodavali limunadu i igračke

Branka Dejanović
Budi human

Branka Dejanović, 44-godišnja Beograđanka za čije su lečenje njena deca i njihovi drugari danima prodavali limunadu, proju i krofne, objavila je da je prikupljena potrebna suma.

„Dragi prijatelji, želim svima da vam se zahvalim. Novac je skupljen, idemo u Nemačku“, napisala je Branka Dejanović.

Podsetimo, ovoj ženi je pre dve godine dijagnostifikovan sarkom mekih tkiva, koji je otklanjan operacijom, hemoterapijama i zračenjenom X nožem. Međutim, prošle godine došlo je do recidiva bolesti, nakon čega je učinjena još jedna operacija prilikom koje nije postojala mogućnost uklanjanja celog tumora.

Vatrogasci spasili čak 1.810 života u Srbiji prošle godine – skoro svaki dan život izlažu opasnosti

N1/Marina Pupavac

Gotovo da ne postoji lista najtežih, ali i najhumanijih zanimanja na svetu, a da se u prvih deset nije našao posao vatrogasca. Skoro svaki dan oni svoj život izlažu opasnosti, a njihov zadatak nije samo da se bore sa plamenom, već pružaju pomoć i u slučaju vremenskih nepogoda, saobraćajnih nesreća, spašavaju imovinu.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova tokom 2023. godine vatrogasci u Srbiji imali su 35.660 intervencija i spasili su 1.810 života.

„Upravo taj srećan ishod je ono što nema cenu“, kaže za Infostud Boro Majkić, komandant Vatrogasno spasilačkog bataljona Pančevo, koji je svoju karijeru započeo davne 1992. godine.

Jugom“ iz Vrnjačke Banje došli na EP: Otkazala im svetla i peta brzina (VIDEO)

Jugom na Evropsko prvenstvo iz Vrnjačke Banje
printscreen/Youtube/Televizija Vrnjacka Banja

Atrakcija Evropskog prvenstava u Nemačkoj su Vrnjčani i komšije Trsteničani koji su došli na ideju da krenu automobilom marke „jugo 55“ iz 2000. godine, javlja Radio-televizija Vrnjačka Banja.

Marko, Mladen i Nemanja krenuli su na EP u ranim jutarnjima satima u subotu i pratile su ih brojne dogodovštine na putu od Banje do Frankfurta.

Čuveni „jugić“ ih je poslužio da pređu čak 1.900 kilometara od Srbije do Gelzenkirhena, gde su se zaputili, piše VRT.
Kad ona „samo“ zavrti koru, sve izgleda lako: Najmlađa pekarka u Srbiji otkriva tajne zanata

Kineskinju Anu roditelji kao bebu dali na čuvanje porodici iz Leskovca – Ostala je i prava je Srpkinja

Ana Guo-Stojkovic
Društvene mreže

Mlada Kineskinja Ana Guo (20) je jedna od retkih koja ima dve porodice – kinesku i srpsku. Naime, nju su biološki roditelji Šao i Pei Ven dali na čuvanje porodici Stojković iz sela Oraovica kod Leskovca kada je imala svega četiri meseca.

Iako je ostanak kod srpskih roditelja trebalo da bude na određeno vreme, Ana je zauvek ostala i postala prava Srpkinja. Za Nova.rs kaže da gde god da se pojavi, izaziva oduševljenje jer govori srpski jezik tečno kao i mi, dok kineskim ne barata najbolje, zbog čega je upisala privatne časove.

Kad ona „samo“ zavrti koru, sve izgleda lako: Najmlađa pekarka u Srbiji otkriva tajne zanata

Mladih mlekara nema puno, a verovatno ni pekara. Mi smo pronašli jednu. Zove se Lena Kljajić, ima devet godina. Od nje je danas zanat učila i reporterka N1.

„Samo ovako, okreneš koru. Hoćeš da probaš ti“, upitala je Lena Anu.

„A kako uspeš da ti se ne zalepi“, upitala je Ana malu Lenu.

„Pa zato što samo treba da je zavrtiš, a ne da je baciš“, odgovorila je kroz osmeh Lena.

Direktor svim radnicima uplatio letovanje: “Zasluženo idemo, imamo zdrav kolektiv”

N1

Kompanije EFtim Tuzlić i Beton Tuzlić iz Zavidovića svim svojim zaposlenima uplatile su godišnji odmor u Neumu.Firma koju vodi Fehim Tuzlić trenutno broji 16 zaposlenih bez građevinskog sektora, i svi oni su dobili na poklon letovanje u jedinom BIH gradu na moru.

Tuzlić kaže da to nije konačan broj zaposlenih i da neće stati na tom broju, već imaju u planu da krenu sada sa novim poslovnim jedinicama. Inače, svi zaposleni su sa područja Zavidovića.

“Sve i jednu godišnjicu, od kako je otvorena firma, mi iznenadimo našeg zaposlenog. Kod nas ljudi rade tu od pet do sedam godina. Srećan sam što imam ovakav tim, i mogu sa sigurnošću da kažem da nema niko bolje ljude u državi, što se tiče mene i moje firme”, ponosno kaže Tuzlić.

Da deca s ulice dožive letnji kamp

ulicne igre
Centar za integraciju mladih (CIM)

Centar za integraciju mladih (CIM), poznat po projektima Svratište za decu ulice i Kafe bar 16, realizuje letnji kamp „Međunarodne ulične igre“ za 80 dece sa ulice, koja nikada nisu imala priliku da osete i dožive takav oblik druženja.

„Podrška građana omogućila bi da na ovu ekskurziju sa edukativnim elementima ode dvadesetoro dece za koju nisu obezbeđena sredstva“, saopšteno je iz centra.

Građani imaju priliku, kako se navodi, da daju ključan doprinos u realizaciji humanih i društveno odgovornih projekata čiji su nosioci romske organizacije, organizacije koje zastupaju bolju inkluziju žena i mladih, preduzetničke inicijative i organizacije koje se bave humanitarnim radom.

„Dres za SMS“: Pomozite nekome, zauzvrat možete da dobijete dres

N1

Humanitarna akcija Dres za SMS. Vojni lekar i ginekolog Nikola Mihaldžić na licitaciju stavlja dres Aleksandra Mitrovića. Akciju je pokrenuo sa svojom suprugom i kaže da je cilj bio da pomogne svima onima kojima je to neophodno.

Reporterka N1 objašnjava da, ukoliko želite dres Aleksandra Mitrovića, treba da uđete na Instagram stranicu Dres za SMS, danas su objavili fotografiju ispod koje se ostavi komentar, pošalje se jedan SMS kako bi se stiglo do dresa, a može i da se uplati na račun.

Nisu želeli Nikola i njegova supruga da odaberu jednu osobu kojoj će pomoći, nego da to rašire, da oni koji žele dresove mogu sami da odluče.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare