Leskovčanima voda poskupljuje za 50 odsto, u Grdelici čak 124 odsto

Vesti 25. jul 202220:21 11 komentara
N1

Voda će za stanovnike Leskovca i okoline biti skuplja za skoro 50 odsto, a u obližnojoj varošici Grdelica za čak 124 procenta, odlučili su članovi Gradskog veća u Leskovcu.

Pročitajte još:

Ova značajno veća cena važiće u Leskovcu samo za domaćinstva, precizirano je u prihvaćenom predlogu, a kao argument je navedeno da su cene potrebnog materijala značajno povećane, dok se u Grdelici primenjuje restrikcija, jer nema dovoljno vode, ali je odlučeno da ona drastično poskupi.

Na sednici nije bilo reči o tme što sela u Porečkom kraju, pored kojih prolazi cevovod iz vodosistema Barje i fabrike vode u Gorini, nisu priključena na vodosistem, iako to godinama traže, a veći broj korisnika bi značio i veće prihode za “Vodovod”, pa možda cena ne bi bila ovoliko uvećana, smatraju stručnjaci.

Građani će od 1. avgusta vodu umesto 59,18 dinara za kubik plaćati 88 dinara, a šef Odeljenja za privredu i poljoprivredu Rade Velinov u obrazloženju je rekao da sadašnja cena ne pokriva ni prostu reprodukciju i podsetio da je poslednja korekcija cene vode za domaćinstva bila u aprilu 2015. godine.

„U toku 2021. cena tehničkog hlora povećana je za 140 odsto po kilogramu, a troškovi zarada samo po osnovu minimalne cene rada za 2022. godinu povećani su za 14,3 miliona dinara. Ppred toga, cena vodovodnog i kanalizacionog materijala početkom godine povećana je za 40 procenata, a očekuje se i povećanje cene električne energije, što ukazuje na opravdanost ovog poskupljenja“, rekao je Velinov.

Gradonačelnik Goran Cvetanović ukazao je da u većini gradova važi posebna cena vode, a posebna cena kanalizacije, dok je u Leskovcu ona zbirna, zbog čega moraju pažljivije da se prate svi parametri.

On je istakao da 50 godina nije promenjen ni jedan kilometar vodovodne mreže, a da je „Vodovod“ u poslednje vreme promenio 40 kilometara, ali je sada problem što stara mreža postaje slaba karika i tu dolazi do pucanja cevi.

Cvetanović je najavio i da će građani Leskovca morati da plaćaju 180 miliona godišnje za rad Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda i precizirao da će tu taksu plaćati samo oni koji imaju vodovod i kanalizaciju.

Danas je rečeno da cena vode u Grdelici njije menjana od 2011. godine, a po novoj odluci ona će za fizička lica biti 78,1 dinar za kubik, a 143 dinara za pravna lica. Istovremeno, cena otpadne vode je povećana za fizička lica na 14,3, a za pravna na 29,7 dinara.

Cvetanović je rekao da je prvi razlog za poskupljenje činjenica da nema dovoljno vode, pa se u večernjim i noćnim satima isključuju neka sela kako bi se sakupila voda u akumulaciji, jer ima mnogo zloupotreba pošto se voda koristi za zalivanje bašti i njiva.

Kao drugi razlog je naveo da vodosistem JKP „Grdelice“ prolazi na 12 mesta kroz korito reke, pa kad pukne cev ne mogu se utvrditi gubici, jer sve ide u reku, a oni budu i po 70 odsto.

Sa druge strane, ljudi iz Grdelice koji se godinama bore protiv izgradnji minihidrocentrala na Rupskoj reci kažu da su glavni razlog za nestašice vode dve minihirocentrale izgrađene na njoj.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare