Letnji problem meštana Koceljeve, počeo i pre leta: Poranile restrikcije vode, zašto su slavine presušile

Vesti 14. jun 202407:53 10 komentara

Letnji problem meštana Koceljeve i okolnih sela - isključivanje vode - počelo je ove godine i to pre leta. Rukovodstvo opštine za to krivi kvarove i vremenske uslove, a pojedini meštani fabriku sokova, koja im je u komšiluku.

Sa kofom u ruci put vodi pravo do česme, dok ima šta iz nje da poteče.

„Kad počne šuštanje na česmi da se čuje, to je znak da će uskoro da nestane vode“, objašnjava Radmila Živanović, iz sela Svileua.

Restrikcije vode počele su 2022. godine, u letnjem periodu. Sada je krenulo ranije, pre leta. Isto svaki dan, već nedeljama.

„Kad dođe, ona je mutna, neprijatnog mirisa, nije za upotrebu. Apsolutno nije ni za životinje“, opisuje Radmila Živanović.

Može da se koristi kad dovoljno isteče, nekad je potrebno i pola sata. Stvar je u tome što niko nije siguran koliko vremena ima do sledećeg nestanka.

Pročitajte još:

„Nemamo ceo dan, pa nemamo pola dana, pa nemamo celu noć. Bilo bi u redu da se to obavesti, da se to zna, da mi kao građani znamo kad ćemo da imamo vode, kad nemamo, a ne da točimo ovako kofe, da imam za rezervu da operem sudove“, navodi Radmila Živanović.

Probala je Radmila da sazna zašto dolazi do restrikcije, u nadležnom, komunalnom preduzeću kažu – zbog struje. Pisala je opštinarima na društvenim mrežama, kaže, obrisaše komentare.

Tek kada su i drugi počeli da pišu, oglasiše se. Od utorka je na snazi vanredna situacija.

„Vanredna situacija se proglašava zbog prekida u snabdevanju vodom usled kvarova na sistemu za vodosnabdevanje, nedostatkom vode za piće nastale usled suše i malih količina padavina“, saopštio je  Dušan Ilinčić, predsednik opštine Koceljeva.

Za neke meštane Koceljeve i okolnih sela, objašnjenje je neprihvatljivo s obzirom na to da se lokalna vlast hvali milionima uloženim u vodosnabdevanje.

Sumnjaju da je nešto drugo posredi.

„Mi ne možemo 100% tvrditi to, ali je pretpostavka da zbog obilne proizvodnje energetskih napitaka koje kompanija „Rauch“, koja je u poslednje dve godine uvela tu novu liniju, pa koriste veće količine vode, moguće je da kapacitet, da i oni dosta utiču na to zbog čega je, da kažemo, u opadanju“, sumnja Slađan Živanović, iz odborničke grupa „Za spas Koceljeve“.

U kompaniji „Rauch“ ne odgovaraju na pozive, niti na upit imaju li veze sa prekidima u snabdevanju vodom.

A niko neće da utvrdi šta se zaista dešava, napominje Živanović, pa je sa još 15-ak sugrađana došao do zgrade opštine da zahteva odgovore. Među njima su i oni koje nestašica vode ne pogađa direktno.

„U Ljuticama imam bunar, tako da imam vode. Ali sam svesna problema ovde“, ističe Gordana Ilijevska, iz sela Ljutice.

N1: Došli ste da se pobunite za svoje sugrađane?

„Došla sam da se pobunim za one koji nemaju hrabrosti da izađu ovde, a niko od njih nema vode“, kaže Gordana.

„Moja deca i još mnogi takvi koji žive i rade u Beču, u vreme sezone godišnjih odmora, nema vode, izbegavaju da dođu kući“, navodi Zdravko Antonić, iz nevladine organizacija „Romeks“.

Utvrđivanje stvarnog stanja i pronalazak rešenja deo su zahteva koje je odbornička grupa „Za spas Koceljeve“ predala opštinarima, u suprotnom, najavljuju radikalizaciju. Rok je osam dana.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare