Lezbijska i gej solidarna mreža traži reagovanje zbog širenja majmunskih boginja

Vesti 14. avg 202222:56 18 komentara
Reuters/Eduardo Munoz

Lezbijska i gej solidarna mreža saopštila je danas da od države traži hitne mere u cilju suzbijanja epidemije majmunskih boginja u Srbiji, koja skoro isključivo pogadja gej muškarce. U saopštenju se navodi da, po saznanjima ove mreže, "trenutno postoji više od 20 gej muškaraca u Srbiji koji su zaraženi majmunskim boginjama, što predstavlja alarmantan podatak i sliku veoma ozbiljne epidemiološke situacije".

„Država, koliko nam je poznato, ne radi ništa da zaustavi ovu epidemiju. Pre svega, ne preuzimaju se nikakvi koraci da se obezbede vakcine za majmunske boginje koje bi bile ponudjene našoj rizičnoj grupi“, navodi se u saopštenju.

Lezbijska i gej solidarna mreža je optužila predstavnike države da se bave „zataškavanjem situacije, ali i cenzurisanjem i osudjivanjem iznošenja podataka o trenutnoj pandemiji i činjenici da ona skoro isključivo pogadja gejeve kao navodno homofobnim“.

„Smatramo da je prava homofobija upravo nečinjenje i neinformisanje o rizicima od ove bolesti, zbog kojih će najveću štetu imati upravo oni koji su najugroženiji, a to su gej muškarci“, ističe se u saopštenju.

Od države je zatraženo da „pod hitno započne nabavku vakcine za majmunske boginje i ponudi je besplatno rizičnim grupama“, da informiše javnost o rizicima od majmunskih boginja putem televizija sa nacionalnom frekvencijom i da pokrene kampanju edukacije gej muškaraca o riziku od majmunskih boginja.