LGBT aktivisti iz Albanije i Nemačke napadnuti na povratku sa Prajda

Vesti 17. sep 202223:0548 komentara
AFP/ Andrej Isaković

Osam albanskih LGBT aktivista napadnuto je u subotu u Beogradu kada su se vraćali sa Evroprajda, objavio je na Fejsbuku novinar Idro Seferi. On dodaje da je dvoje aktivista povređeno i da ih je odvela Hitna pomoć, dok su ostali u stanju šoka. Organizatori Evroprajda su za N1 potvrdili da je više od petoro učesnika i učesnica napadnuto prilikom povratka sa Evroprajda, a da su uglavnom u pitanju strani državljani.

Seferi je objavio da je albanske aktiviste napala grupa od oko 10 osoba kada su se vraćali u hotel posle šetnje i koncerta koji su održani u okviru Evroprajda, a da je na lice mesta izašla policija.

Organizator današnje manifestacije „Beograd Prajd“ za N1 navodi da su na povratku sa koncerta napadnuti uglavnom strani državljani, iz Nemačke i Albanije. Oni pozivaju policiju i nadležne organe da hitno pronađu i kazne počinioce, da utvrde sve okolnosti i da ispune obećanje da će bezbednost svih učesnika biti garantovana.

Svi oni koji su na izlasku iz šetnje ili bilo kom drugom trenutku tokom Evroprajda pretrpeli nasilje to mogu da prijave nadležnim organima ili da se jave organizatorima na mejl [email protected]

Albanski portal Gazeta Blic objavio je da je desetine Albanaca učestvovalo u šetnji koja je u subotu popodne održana u okviru Evroprajda u Beogradu. Oni su ranije u izjavama za Dojče vele rekli da se osećaju ugroženo.

„Ovo su izazovi sa kojima se suočavamo i u Albaniji“, rekla je Adela Alika iz Albanije.

Sve vesto o Evroprajdu čitajte u BLOGU UŽIVO.

Komentari

Vaš komentar