„Lični rat protiv medija UM“: Zašto premijerka „preti“ Danasu i Novoj?

Vesti 05. apr 202318:03 90 komentara
Tanjug/ Miloš Milivojević

Izjava premijerke Srbije Ana Brnabić da će u narednih 48 sati pokazati da je predsednik Aleksandar Vučić najčešće na naslovnim stranama dnevnika Danas i Nova, predstavlja još jedan dokaz da se slobodni i profesionalni mediji u Srbiji nalaze u neprijateljskom okruženju, što za posledicu može da ima i ugrožavanje bezbednosti novinara, ocenjuju sagovornici portala N1.

„Besmisao ‘bomba’ naslova Danasa i Nova je zapanjujući. Tek toliko da se vidi ko ne može da proda nijedan primerak svojih tužnih novina bez Aleksandra Vučića. U narednih 48h pokazaćemo da je AV najčešće na naslovnim stranama upravo ova dva tabloida, a ne nekih drugih“, napisala je Brnabić na Tviteru.

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk napominje da ovo nije prvi, a verovatno neće biti ni poslednji put da premijerka radi nešto slično.

„Sećam se da je svojevremeno tvrdila da joj četvrtkom obično nije dobro jer tada izlaze iz štampe svi nedeljnici, pa se onda nervira zbog naslovnih strana. Sad smo došli u situaciju da su na prvoj liniji fronta njenog, očito, ličnog rata Danas, Nova i mediji Junajted grupe. Nije dobro što se premijerka meša u neke stvari koje nisu njen posao i o kojima realno ne zna baš mnogo, tako da bi bilo bolje da radi svoj posao, a to je da vodi unutrašnju i spoljnu politiku zemlje. Umesto toga, ona je taj posao prepustila predsedniku države“, kaže Ćulibrk za portal N1.

N1

Sagovornik portala N1 smatra da nije čudno to što se mediji koji rade u javnom interesu bave „čovekom koji donosi ključne odluke u zemlji“. To je logično, dodaje.

„Ne možemo mi da se bavimo ministrima koji ništa ne rade i koji se ni za šta ne pitaju, nego se zna kako se donose odluke u ovoj zemlji. Kada bi institucije radile svoj posao i kada bi svako radio ono za šta je nadležan, onda bismo se mi bavili tim intitucijama i tim ljudima. Tako da mislim da premijerka pobrkala lončiće i da bi trebalo da se pozabavi nečim drugim, da počne da radi svoj posao, da ono što nije njen posao prepusti nekom drugom, na primer ministru informisanja, koji se, otkad je imenovan, možda tek par puta oglasio o stanju u medijima“, ističe Ćulibrk.

Tepić: Šteta što ne možete da kontrolišete i ta dva lista

Na objavu premijerke Ane Brnabić reagovala je i potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić, koja je uzvratila tvitom i ironičnom porukom kako je šteta da Brnabić ne može kontroliše i ta dva lista.

„E stvarno šteta Ana Brnabić što ne možete da kontrolišete i Danas i Novu! Čime se vi bavite dok je i u martu Srbiju napustilo 4.000 ljudi. Ljudi. Ne novina! Oni ne beže kao vi od nas iz Skupštine – bežeći od istine. Oni beže jer ne mogu više da slušaju vaše laži i ‘detoniranja’“.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić ocenjuje u razgovoru za portal N1 da se slobodni i profesionalni mediji u Srbiji nalaze u neprijateljskom okruženju.

„Ana Brnabić, kao posluga Aleksandra Vučića, na tome radi predano, iz dana u dan. Ona se kao neki pajac vlasti pojavljuje u javnosti i targetira tu veliku manjinu slobodnih medija u ovoj zemlji i to najviše radi preko medija koji su pod Vučićevom kontrolom. Na taj način, ona svakodnevno stigmatizuje i kriminalizuje ljude koji se kritički odnose prema vlasti i profesionalno rade svoj posao. Premijerka ne razmišlja o posledicama pošto to prevazilazi njen opseg poimanja društvene zbilje, jer ona je priučena političarka skromnog znanja“, smatra Bodrožić.

N1

Prema njegovim rečima, Brnabić ne shvata da kao premijerka „takvim kontinuiranim napadima i prozivkama može da nanese ozbiljne patnje ljudima“ i da ugrozi bezbednost nezavisnih i profesionalnih medija i novinara.

„Ona sada to forsira na osnovu istraživanja Krika koje ukazuje na kontrolu režima nad ogromnim brojem medija koji veličaju Aleksandra Vučića, istovremeno kriminalizujući i dehumanizujući svakog ko se Vučiću suprotstavi, bilo iz političke opozicije, bilo javnih ličnosti ili nas novinara. I sada oni hoće da ubede javnost da se i mediji koji nisu pod njihovom kontrolom najviše bave Vučićem, što je sasvim normalno jer Vučić inače ne silazi sa ekrana svojih televizija. Kada se aktuelni predsednik, a ranije premijer, u tolikoj meri pojavljuje u medijima, jasno nam pokazuje da se on jedini pita za sve, od izbora trenera Crvene zvezde i taktike, do odnosa sa Amerikom i Rusijom“, navodi Bodrožić.

Zato je, kako kaže, sasvim logično da se mediji najviše bave njim samim, ali i „svim tim isturenim ličnostima iz vlasti“, koji su, dodaje, u nenormalnim količinama prisutni u javnosti.

„Tom propagandom oni kontrolišu birače i to je njihova taktika već 11 godina, a mi, šta ćemo, moramo da ih pratimo. Oni nama od ujutru do uveče nameću teme, toliko su moćni, toliko su zauzeli sav javni prostor da i mi, jadni, koji želimo da se normalno bavimo svojim poslom mnogo vremena trošimo na Vučića jer je on taj koji o svemu odlučuje. A ono što priča Ana Brnabić su budalaštine, kao i većina stvari koje ona izgovara“, zaključuje Bodrožić.

Prinstscreen/RTV Pink

Podsetimo, Vučić je pre dva dana u intervjuu za Pink iz Italije naveo kako je najviše puta bio na naslovnim stranama Danasa i Nove, te rekao da je srednje ime ovih medija „laž“.

„Kod njih sam ako ima 365 dana, oni izlaze šest, umesto sedam puta nedeljno. Imate praznike… Ako su imali tri stotine brojeva, ili nešto više, u 280 sam bio na naslovnim stranama kod njih. Svaki dan – diktator, firer, zlikovac, zločinac, negativno rođen, hoće izbore, neće izbore, maltretira građane novim izborima. Svaki dan sam kriv. Koliko sam naslovnica imao zbog svih laži oko Jovanjice“, rekao je Vučić i osporavao tačnost informacija koje su izlazile u ova dva medija, rekavši da im je „laž srednje ime“, preneo je Danas.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare