Palmer želi jaku vladu Kosova, razgovarao i sa Srpskom listom

Vesti 11. mar 202120:59 > 22:06 1 komentar
Metju Palmer
N1

Specijalni predstavnik Stejt Departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je danas da SAD žele jaku vladu koja im je snažan partner. Palmer je večeras održao i onlajn sastanak sa liderima Srpske liste i američkim abasadorom u Prištini Filipom Kosnetom.

„Želeli bismo da se formira vlada koja će biti dobar, snažan partner Sjedinjenim Državama. …sarađujemo s vladama koje su nastale iz slobodnih, poštenih i demokratskih izbora. Čini se da postoji vrlo jasan put ka snažnoj vladi na Kosovu koja može biti takav partner Sjedinjenih Država“, rekao je Palmer u intervju za RTV Dukađini.

Podvukao je da opozicija treba da bude lojalna građanima i ostane u Skupštini.

„Što se tiče izbora predsednika, smatramo da one stranke koje će biti u opoziciji, treba da se ponašaju odgovorno kao lojalna opozicija – lojalna ne vladi, već lojalna državi. Da rade svoj posao, da budu prisutni, da osiguraju kvorum za glasanje i da institucije mogu funkcionisati. Poslednje što su Kosovu potrebne su još jedni izbori“, rekao je Palmer.

Zaključio je rekavši da su „Kosovu potrebni vlada, predsednik i put ka Evropi“.

Palmer je izjavio i da ambasador Ričard Grenel ne predstavlja američku vladu, već da je on privatni građanin.

Grenel ne predstavlja američku vladu

Upitan o izjavama Grenela o lideru Pokreta Samoopredeljenje, Aljbinu Kurtiju, i njihovim nedavnim raspravama razmenom poruka, Palmer je kazao da o tome treba pitati Grenela.

„Ambasador Grenel je privatni građanin. Ne mogu da govorim o njegovim stavovima, ni o tome koga zastupa“, rekao je Palmer.

Upitan da li su stavovi Grenela stavovi američke administracije, Palmer je ponovio da „ambasador Grenel ne predstavlja američku vladu. On je privatni građanin“.

Razgovor sa Srpskom listom

Srpska lista je večeras saopštila da su njen predsednik Goran Rakić i potpredsednici Dalibor Jevtić i Igor Simić danas imali onlajn-sastanak sa specijalnim predstavnikom Palmerom, i s ambasadorom SAD u Prištini Filipom Кosnetom.

U kratkom saopštenju još piše da je Rakić rekao da „očekuje da će stranke u Prištini poštovati rezultat Srpske liste“ na vanrednim poslaničkim izborima na Kosovu 14. februara, i da je „za srpski narod od vitalnog interesa da se što pre nastavi dijalog Beograda i Prištine, i primene postignuti sporazumi“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare