Linta: Rešiti stambeno pitanje svih prognaničkih porodica, ima ih više od 12.000

Vesti 20. jun 202214:17 1 komentar
AFP/ Joel Robine

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta zatražio je od Vlade Srbije da reši stambeno svih prognaničnih porodica koje su "više od 27 godina podstanari ili žive u neljudskim uslovima". On je u saopštenju povodom Svetskog dana izbeglica naveo da je Srbija 2012. godine počela Regionalni stambeni program, ali da je za 10 godina rešila stambeno pitanje oko 7.500 porodica, a da prema nekim procenama ima više od 12.000 prognaničnih porodica koje još uvek nisu rešile svoje stambeno pitanje.

Naglasio je da je prošle godine osnovan Odbor za rešavanje stambenog pitanja prognaničkih porodica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, čiji je anketni upitnik popunilo 8.500 porodica, a da je premijerka Ana Brnabić „nedvosmisleno obećala da će vlada obezbediti krov nad glavom svakoj prognaničkoj porodici i da sredstva nisu problem“.

Linta je naveo da je dogovoreno da se te porodice evidentiraju kod poverenika za izbeglice u mestima gde imaju prijavljeno prebivalište, nakon čega bi vlada trebalo da usvoji Program stambenog rešavanja sa preciznim vremenskim rokovima i potrebnim sredstvima, nakon čega se očekuje raspisivanje javnih konkursa za stanove.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare