Ljubičić: Štrajk u REM-u izrugivanje sindikalizmu i pravima radnika

Vesti 23. dec 202217:58 6 komentara

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) pre dva dana prekinulo je štrajk u koji je stupilo zbog, kako je navedeno, “pritisaka i ugrožene bezbednosti zaposlenih od strane nezavisnih medija, opozicionih stranaka i nevladinog sektora”. "Način na koji je REM stupio u štrajk, kao i način na koji je iz njega izašao, direktno je kršenje zakonskih procedura stupanja u štrajk i ruganje instituciji štrajka", saopštio je sindikalni aktivista i član Socijaldemokratske stranke Dragoslav Ljubičić. Ljubičić za N1 kaže da je u pitanju izrugivanje sindikalizmu i pravima radnika i ocenjuje da bi posledice po zaposlene u tom telu mogle da budu i otkazi. Sa druge strane, za članove Saveta REM-a, koji su izabrana lica, kaže da je njihova odluka o ulasku u štrajk na nivou "Top liste nadrealista".

Povezane vesti

Ljubičić kaže da je Zakonom o radu i Zakonom o štrajku jasno propisana procedura ulaska u štrajk i da definitivno odluku o štrajku može doneti sindikalna organizacija preduzeća u kom se organizuje štajk ili zbor zaposlenih ako sindikat ne fukcioniše u tom preduzeću ili ga nema.

Prema njegovim rečima, i za jednu i drugu odluku potrebna je većina na telu koje je vlasno – u sindikatu to je izvršni odbor ili drugo telo koje je predviđeno statutom sindikata, a kad nema saindikata odluka je jedino punovažna ako se donese na zboru zaposlenih na kom mora prisustvovati više od 50 posto radnika i mora biti doneta većinom, a i jednu i drugu stvar mora da prati zapisnik.

Pored toga, mora da se proglasi i štrajkački odbor, njegov predsednik, a odluka mora sadržati i informacije koji su štrajkački zahtevi i da li se štrajk održava u prostorijama preduzeća ili na nekom protestu.

Objašnjava da su i vremena bitna – za štrajk, ako je štrajk upozorenja u pitanju koji ne sme biti duži od sat vremena, najmanje 24 sata pre održavanja štrajka mora se o odluci upoznati poslodavac.

U drugom slučaju, kada je obustava rada u pitanju, procedura je da se najmanje pet dana pre otpočinjanja štrajka poslodavac mora obavestiti kada počinje obustava rada.

A tih pet dana i jedna i druga strana u obavezi su da poštuju zakonske procedure, poslodavac da obavesti nadležno ministarstvo i ministarstvo rada, a oni agenciju za mirno rešavanje radnih sporova koja je u obavezi da pokreni medijaciju, mirno rešavanje sporova, a kada se sve mogućnosti iscrpe, može da se krene u štrajk.

On je istakao da REM obavlja delatnost od opšteg ineteresa, te da je u njihovom slučaju Zakon o štrajku iz 1990-tih godina veoma restriktivan i prema kom zaposleni u javnim delatnostima ni nemaju pravo na štrajk. „U REM ne znam da li su ispoštovane ove procedure“, rekao je Ljubičić i dodao da je njegova zebnja je da su radnici u REM-u zaposleni ugovorom o radu preko nadležnog ministarstva, a da drugi deo radnika koji čini Savet REM su izabrana lica.

„To da štrajkuju izabrana lica na nivou je ‘Top liste nadrealista’ gde Vlada štrajkuje“, rekao je Ljubičić i dodao da je to u kategoriji izrugivanja štrajku.

„To je ozbiljno urušavanje institucije štrajka“, naglasio je.

On naglašava da se sve procedure moraju ispoštovati i da ne zna da li su imali nekakve procedure u REM i da li će pokušati da antidatumiraju odluke, ali da zna da je pokretanje nezakonitog štrajka nedvosmislen razlog za otkaz ugovora o radu.

Ljubičić je zapitao i ko će da isplati zaradu štrajkačima u REM-u i zapitao da li imaju pravo na zaradu za tih nedelju dana.

„Iz kog štrajkačkog fonda će biti isplaćene zarade zaposlenih?“, postavlja i to pitanje Ljubičić.

Komentari (6)

Vidi sve komentare