N1 saznaje: Vlast blizu odluke da svi lokalni izbori budu 2. juna kad i beogradski

Vesti 13. apr 202416:31 91 komentara
N1/Marina Pupavac

U vladajućoj koaliciji ozbiljno se razmatra opcija da redovni lokalni izbori budu održani 2. juna, kad i beogradski, a raspisivanju izbora prethodila bi izmena Zakona o lokalnim izborima, saznaje N1 iz izvora bliskog vrhu vlasti.

Kako je objasnio izvor N1, vrh vlasti je na korak od odluke da prihvati zahtev opozicije istaknut 3. aprila da svi lokalni izbori budu održani u istom danu. To bi se, dodaje, omogućilo izmenom člana 35, tako što bi izbori mogli da budu raspisani najranije 150 umesto sadašnjih 120 dana.

Druga opcija je da se izmenom istog člana Zakona o lokalnim izborima minimalno vreme za izbornu kampanju skrati sa 45 na 30 dana, što bi stvorilo mogućnost da lokalni izbori budu raspisani do 3. maja.

Zakon o lokalnim izborima

Time bi redovni lokalni izbori u 88 gradova i opština, među kojima je i 17 beogradskih opština, mogli da budu održani 2. juna, istovremeno kad i glasanje za odbornike Skupštine grada Beograda.

Prema važećem zakonu, lokalni izbori moraju da budu raspisani najkasnije 45 dana pre dana održavanja, u ovom slučaju do 18. aprila, a uslov za to je da poslanici Narodne skupštine prethodno izglasaju izmene zakona. Ukoliko bi se išlo na skraćivanje izborne k

Podsetimo, jedan od lidera koalicije Srbija protiv nasilja Miroslav Aleksić istakao je nakon drugog sastanka sa predstavnicima vlasti u Skupštini Srbije da je moguće da svi lokalni izbori budu održani u istom danu tako što bi bio izmenjen član 35 Zakona o lokalnim izborima. Time bi se, kako je rekao Aleksić, stekli uslovi da i ostali lokalni izbori budu 2. juna, za kada su već raspisani izbori za odbornike beogradskog parlamenta.

Između prve i poslednje konstitutivne sednice 70 dana

Nakon lokalnih izbora 2020. godine prvi je konstituisan parlament opštine Čajetina (30. jun), a poslednja Skupština gradske opštine Novi Beograd (8. septembar).

Izmenom Zakona o lokalnim izborima bilo bi moguće da se i za novobeogradske odbornike glasa 2. juna, dok je prema aktuelnim propisima najraniji termin za izbore na Novom Beogradu 30. jun.

Prostor za mogućnost da i ostali lokalni izbori budu održani istovremeno sa beogradskim ostavila je i predsednica parlamenta Ana Brnabić, koja je nakon trećeg Kolegijuma predstavnika vlasti i dela opozicije istakla da su beogradski izbori raspisani u „najkasnijem mogućem roku“, a da o tome kada će biti raspisani ostali lokalni izbori „treba razgovarati sada“.

„Što se svih ostalih lokalnih izbora tiče, i dalje nudim ukoliko žele da razgovaramo o datumu održavanja tih izbora, ukoliko ne žele, oni će biti održani kad im je vreme, u julu ili avgustu“, poručila je tada Brnabić.

Povezane vesti:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare