U Negotinu do 19h glasalo 36,04 odsto birača, a u Mionici do 18h oko 60 odsto

Vesti 17. okt 202108:25 > 20:54 42 komentara
N1

Građani Mionice i Negotina birali su danas lokalne odbornike. Do 19 sati izlaznost u Negotinu je bila 36,04 procenata. U Mionici je do 18h izlaznost, kako javlja reporterka N1 oko 60 odsto.

Birališta na lokalnim izborima u Negotinu i Mionici su zatvorena. U Negorinu je do 19 časova glasalo 36,04 odsto birača, saopštila je Opštinska izborna komisija (OIK).

To je očekivana izlaznost, s obzirom na to da je na birački spisak upisano nešto više od 37.000 građana sa pravom glasa, a procenjuje se da se više od 10.000 nalazi na privremenom radu u inostranstvu.

Odmah po zatvaranju birališta gradom je prošla kolona vozila koja je trubila, sa istaknutim obeležjem Saveza 90 zelenih Srbije koji je učestvovao na izborima u Negotinu.

Predsednica OIK u Negotinu Jasna Lazić Radosavljević izjavila je za N1 da je zabeležena jedna nepravilnost, kada je intervenisala i policija. S druge strane, iz Narodne stranke kažu za N1 da je više njihovih članova koji su u biračkim odborima u Negotinu privedeno u policiju.

Posmatrača na izborima u Negotinu nema, kaže predsednica OIK – organizacija je odustala sinoć, dok je predsednik liste Narodne stranke iz Negotina Krsta Stanković Njenjulović ranije rekao za list Danas da OIK onemogućava organizaciji OFID da bude prisutna na negotinskim izborima.

Prema njegovim rečima, njima je prvo dozvoljeno da imaju 61 posmatrača, ali je OIK odlučila da, zbog epidemije koronavirusa, OFID može da ima samo tri posmatrača, što, kako je ocenio, znači da posmatrača praktično i nema.

Građani Negotina birali su lokalne predstavnike vlasti na 72 biračka mesta.

Glasači u tom gradu mogu da se odluče za jednu od šest izbornih lista, među kojima nema Vlaške stranke i PUPS-a, koji su, kako je ranije rečeno, odbijeni zbog nepravilnosti u vezi sa potpisima za kandidaturu.

Šta građani Negotina očekuju od današnjih izbora, pogledajte u anketi TV N1:

U Skupštini opštine Negotin ima 45 odborničkih mesta, a prva lista za koju 37.313 birača može da glasa je lista vladajuće koalicije Аleksandar Vučić – Za našu decu – Ivica Dačić. Druga na listićima je lista Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka. Treća – Кrsta Stanković Njanulović – Narodna stranka. Sledi lista Nada za Negotin – Pokret obnove kraljevnine Srbije (POKS) – Demokratska stranak Srbije (DSS) – Nacionalno demokratska alternativa – dr Miloš Jovanović – Žika Gojković. Pretposlednju poziciju na izbiornim listićima ima Zdrava Srbija – Milan Stamatović, potom Savez 90 zelenih Srbije – Miloš Simić.

U Mionici birano 39 odbornika, nema primedbi

U Mionici pravo glasa imalo je 10.987 građana, a u borbi za neko od 39 odborničkih mesta, na 38 biračkih mesta su kandidati sa sedam izbornih lista. U samoj varoši bila su otvorena četiri biračka mesta. Izlaznost je do 18h bila oko 60 odsto.

Predstavnici grupe građana “Demokratija na starom mestu” I “Slobodni građani Mionice” , koji su učestvovali na današnjim lokalnim izborima u ovoj varoši obratili su se N1 da bi ukazali na to da je u neposrednoj blizini biračkih mesta tokom dana primećen veći broj aktivista vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) iz Mionice ali, kako kažu, sudeći po tablicama na atomobilima, i iz Šapca i Uba.

Naši sagovornici tvrde da aktivisti SNS poseduju duple biračke spiskove i da prate izlaznost, te da na biračkim mestima na kojima je izlaznost manja vrše pritisak na gradjane, tako što ih zovu telefonom ili idu po njih lično da bi izašli na glasanje.

Goran Rangelov, predsednik Izborne komisije opštine Mionica demantovao je za N1 takvu tvrdnju. On je rekao da nema takvih saznanja i da mu se niko, tim povodom, nije obratio iz biračkih odbora niti bilo ko drugi.

Potvrdio je i to da nijedna od relevantnih organizacija nije tražila akreditaciju za praćenje i kontrolisanje ovogodišnjih izbora u Mionici.

U Mionici nije učestvovala nijedna veća opoziciona partija.

Pitanje je, praktično, samo da li će koalicija SNS-PUPS dobiti apsolutnu većinu i kome će otići glasovi onih koji su za opoziciju.

Pored liste SNS-PUPS, tu je koalicija SPS-SRS, koalicija NADA, Savez 90 zelenih, Slobodni građani Mionice, grupa građana Demokratija na starom mestu i Zdrava Srbija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare