Lokalni izbori na Kosovu: Trijumf Srpske liste, neizvesno u albanskim sredinama

Vesti 17. okt 202108:06 > 22:0677 komentara
kosovo izbori
Izvor: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Na Kosovu su održani lokalni izbori, na kojima su birani predsednici opština i odbornici skupština u 38 opština, među kojima je deset sa srpskom većinom. Glasačka mesta otvorena su u 7h, a zatvorena u 19h. Na osnovu dostupnih informacija iz Centralne izborne komisije (CIK), do 19 sati na izborima je glasalo oko 43 odsto upisanih birača, a najveća izlaznost bila je na severu Kosova gde je glasalo više od 60 odsto birača. Izlazne ankete pokazuju da su od sedam najvećih opština u albanskim sredinama, tri dobile gradonačelnike u prvom krugu izbora. Srpska lista proglasila pobedu u svim opštinama sa srpskom većinom na Kosovu.

Podsetimo, Srpska lista je rano jutros u Kosovskoj Mitrovici izašla kolektivno na glasanje, i ovog puta. Odluku da ipak izađu na izbore doneli su juče, nakon konsultacija sa Aleksandrom Vučićem, iako su prethodno razmišljali o bojkotu.

Kandidati GI Srpski opstanak glasali sa flasterom preko usta na kom je pisalo „Sticker“.

Na severu KiM izbori su u senci dve bezbednosne i političke krize za kraće od mesec dana.

Centralna izborna komisija registrovala je ukupno 32 političke stranke, 34 građanske inicijative, jednu koaliciju i 23 nezavisna kandidata. Izbore je pratilo 25.000 posmatrača, a pravo glasa imalo je 1.885.448 birača.

Srpska lista proglasila pobedu

21.39 – Kandidati Srpske liste proglasili su pobedu u svih deset opština sa srpskom većinom na lokalnim izborima na Kosovu.

Od sedam najvećih opština tri dobijaju gradonačelnika uprvom krugu

20.36 – Prema izlaznim anketama TV Dukađini, u prvom krugu glasanja na lokalnim izborima na Kosovu pobeđuju kandidati Demokratske partije Kosova (DPK) za gradonačelnike u Mitrovici i Uroševcu, a Demokratskog saveza Kosova (DSK) u Peći.

U Mitrovici je prema ovoj anketi pobednik je Bedri Hamza, kandidat DPK koji, procenjeno je, osvaja 53 odsto glasova.

Kandidat i aktuelni gradonačelnik Uroševca Agim Aljiu je dobio 65,5 odsto glasova prema istim izvorima.

U opštini Peć najviše glasova prema istraživanju dobio je aktualni gradonačelnik Gazmend Muhadžeri, sa 59,8 odsto osvojenih glasova.

U opštinama Priština, Prizren, Đakovica i Gnjilane će birači svoje predstavnike birati u drugom krugu glasanja.

U Prištini se ide u drugi krug

20.28 – Građani Prištine ponovo će izaći na izbore, kako bi u drugom krugu između Arben Vitie iz Pokreta Samoopredeljenje (PS) i Perparim Rame iz Demokratskog saveza Kosova(DSK) izabrali novog gradonačelnika za naredne četiri godine, rezultati su istraživanja lista Kohe ditore.

Na osnovu ankete koja je obuhvatila 1.070 građana starijih od 18 godina, Arben Vitia je dobio 45,7 odsto glasova. Perparim Rama iz DSK dobio je 26,3 posto, treći je bio Uran Ismaili iz Demokratske partije Kosova (DPK) sa 22,4 odsto.

U ukupnom broju glasova, PS je dobilo najveću podršku za skupštinu opštine, sa 49,8 odsto, zatim sledi DSK sa 25,4 i DPK sa 15,9 odsto.

Glasalo 43 odsto upisanih birača

20.18 – Na osnovu dostupnih informacija iz Centralne izborne komisije (CIK), do 19 sati na izborima je glasalo oko 43 odsto upisanih birača.

Izborni proces danas je završen bez značajnijih incidenata.

Sva biračka mesta otvorena su na vreme, u 7 časova ujutro i zatvorena u 19 sati.

Hapšenja i u Mališevu

19.15 – Kosovska policija uhapsila je dve osobe iz Mališeva, opština Orahovac, pod sumnjom da su izvršili krivično delo davanja i primanja mita u vezi sa glasanjem.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva Kosova, dvojica uhapšenih su poverenik i posmatrač sa biračkog mesta u gimnaziji „Hamdi Beriša“ u toj opštini.

Uhapšen sin gradonačelnika Klokota

19.02 – Tužilac Agron Uka iz Tužilaštva u Gnjilanu potvrdio je da je tokom prethodne noći uhapšen sin sadašnjeg gradonačelnika Klokota Božidara Dejanovića, zbog sumnje da je kupovao glasove na aktuelnim lokalnim izborima.

Uka je za portal kallxo.com rekao da su pored sina Dejanovića, uhapšene još tri osobe, koje su rođaci kandidata za odbornike.

Glasao premijer Kosova Aljbin Kurti

15.45 – Kosovski premijer Aljbin Kurti glasao je na izbornom mestu u Prištini.

Šef posmatračke misije EU: Nismo zapazili veće nepravilnosti

15.15 – Šef posmatračke misije Evropske unije na Kosovu Lukas Mandl ocenio je da izborni proces na današnjim lokalnim izborima protiče „u najboljem redu“.

Mandl je novinarima u Severnoj Mitrovici rekao da do sada nisu zapazili veće nepravilnosti u izbornom procesu širom Kosova. „Na osnovu onoga što već znamo, izbori teku po pravilima širom Kosova“, kazao je Mandl i dodao da će i prebrojavanje glasova biti značajno za posmatračku misiju EU. Mandl je pozvao građane s pravom glasa da iskoriste to pravo i glasaju do 19 časova do kada su otvorena biračka mesta.

Posmatračka misija EU na Kosovu ima oko 100 članova.

DND: Manji odziv nego 2017.

14:40 – Koalicija nevladinih organizacija „Demokratija na delu“ (DND) objavila je da je glasanje na lokalnim izborima na Kosovu do podneva u znaku manjeg odziva birača u poređenju sa 2017. godinom, s izuzetkom opština na severu, gde je prosečna izlaznost tri puta veća u odnosu na druge opštine.

„Teškoće u pronalaženju imena na biračkom spisku prisutne su i na ovim izborima. Do danas je na više od trećine biračkih mesta širom zemlje prijavljeno jedan do 10 slučajeva u kojima gradjani nisu našli svoje ime na biračkom spisku“, rekli su iz DND, koja sa 110 posmatrača prati izbore.

Kako javljaju mediji sa lica mesta, izlaznost na izbore je u porastu od 13 časova.

Posmatrači nisu prijavili nijedan slučaj pritiska birača i nisu zabeležili prisustvo visokih političkih zvaničnika na biračkim mestima.

14.20 – Reporterka N1 razgovarala je sa građanima Kosovske Mitrovice. Pogledajte šta oni očekuju od ovih izbora:

Na severu, najviša izlaznost u severnoj Mitrovici, najniža u Zubinom Potoku

14:15 – Kako javlja reporterka N1, izborni dan na Kosovu protiče uglavnom mirno. Bilo je pet ili šest privođenja na Kosovu u vezi sa kršenjem izbornih propisa – četiri čoveka su provedena u Klokotu i jedan u Gnjilanu.

Najveća izlaznost na severu je u opštini severna Mitrovica – nešto više od 30 procenata, a najniža u Zubinom Potoku – nešto više od 15 odsto, navodi reporterka N1 koja se nalazi u Kosovkoj Mitrovici.

Šef Kancelarije EU o posmatračima u srpskim sredinama

13:40 – Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaš Sunjog prati proces lokalnih izbora na Kosovu, prenosi Ekonomia Onlajn.

Tokom posete biračkom mestu u školi „Ismailj Ćemailji“ u Prištini, rekao je da su izbori važni za demokratiju i govorio o tome kako protiče izborni dan na Severu Kosova.

„Ranije smo odredili jedan broj dugoročnih posmatrača za srpske opštine i danas ćemo poslati posmatrače koji će ostati kraće. Naravno, trebalo bi spomenuti i brojne međunarodne organizacije koje pomažu. Takođe, i mnoge ambasade koje nisu deo EU. Za mene je veoma važno da postoji dobar napredak u svim opštinama. Naravno, srpske opštine su deo Kosova, deo demokratije, pa učestvuju na izborima. Opštine su deo kosovskog sistema”, rekao je Sunjog.

12:08 – Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, iskoristila je danas svoje biračko pravo na Tehničkom fakultetu u Prištini, gde je oko podneva glasala za izbor gradonačelnika i novo opštinsko rukovodstvo.

Nakon glasanja pozvala je građane da izađu u velikom broju na birališta, istovremeno ističući da moraju voditi računa o antikovid merama koje su na snazi.

Do 11h izlaznost na Kosovu oko osam odsto

11:50 – Do 11 časova glasalo je 8,29%, odnosno 147.780 glasača, saopštio je CIK Kosova.

Što se tiče opština na Severu, najveća je izlaznost u Severnoj Mitrovici 30,96%, zatim u u Zvečanu 29,42%, u Leposaviću 19,9%, i u Zubinom Potoku 15,50%.

U Severnoj Mitrovici glasalo 5,486 ljudi – obrađeno 100%,  Zubinom Potoku 926 – obrađeno 94,07%, u Zvečanu glasalo 2,024 – obrađeno 100% i Leposaviću 1.899 – obrađeno 75,2%.

Izlaznost u Gračanici je 13,16%, u Novom Brdu je 15,75%, u Ranilugu 12,04%, Partešu 10,53%, Klokotu 9,22%, Štrpcu 12,65%.

9:40 – Predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj prvi je lider albanskih parlamentarnih stranaka koji je glasao i pozvao građane Kosova da iskoriste pravo glasanja za gradonačelnike i odbornike opština. „Glasao sam, opštinsko upravljanje je veoma važno. Izadjite i glasajte, ne ostavljajte glas kod kuće“, rekao je on.

9:35 – Koalicija nevladinih organizacija Demokratija na delu (DND) objavila je danas da prati izborni proces sa 110 posmatrača na biračkim mestima širom Kosova i da se do sada sve odvija mirno i bez problema. Prema informacijama koje ima ta koalicija, 80 odsto biračkih mesta dostupno je osobama sa fizičkim invaliditetom, a propagandni materijal nije pronadjen u krugu od 100 metara od glasačkim mesta.

Prema rečima posmatrača, 96 posto biračkih centara i biračkih mesta je dezinfikovano pre otvaranja, dok su uputstva o tome kako bezbedno glasati u skladu sa merama protiv kovida na snazi postavljena u 95 odsto biračkih mesta. Bezbednost izbornog procesa nadgleda kosovska policija koja je prisutna na ulazu u gotovo svakog biračkog centra.

9:20 – Samostalni kandidat za gradonačelnika Gračanice Branimir Stojanović glasao je nešto posle 9 časova u biračkom centru u OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici, javlja RTV KiM.

On je izrazio očekivanje da izborni proces prodje bez neregularnosti. Na čelu opštine Gračanica sa večinski srpskim stanovništvom do sada je bio zvaničnik Srpske liste.

9:17 – Kandidat Srpske liste za gradonačelnika Zvečana Dragiša Milović glasao je u biračkom centru u Zvečanu, javlja reporterka Radija Kontakt Plus.

Glasala je i samostalna kandidatkinja za gradonačelnicu Zvečana Slađana Pantović.

Kandidati sa flasterom preko usta na kom piše „STICKER“

N1

9:16 – Kandidat za gradonačelnika i odbornika iz GI Srpski opstanak Aleksandar Arsenijević i Dušan Milunović stigli su na glasanje u Osnovnu školu Sveti Sava u severnom delu Mitrovice.

Dvojica kandidata pojavili su se na glasanje sa prelepljenim flasterom preko usta na kojima je pisalo: „STICKER“.

Radojević: Da odbranimo slobodu govora i slobodu kretanja

9:15 – Kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice Milan Radojević kaže da izborni proces protiče u najboljem redu, uprkos teškoćama koje su, kako je rekao, imao prethodnih dana.

„Nadamo se da će se izborni proces završiti u najboljem redu i da će građani reći svoje na izborima i da ćemo na izborima odbraniti svoje pravo na slobodu govora, svoje pismo i na slobodu kretanja“, naveo je.

N1

 

Ambasada SAD u Prištini: Odluke gradonačelnika utiču na svakodnevni život

9:08 – Ambasada SAD u Prištini pozvala je građane Kosova da iskoriste priliku da obave glasanje, kako bi se njihov glas čuo.

„Opštinski lideri su važni. Njihove odluke, bilo da je davanje prioriteta školama, radovima na putevima, javnom prevozu, prikupljanju smeća ili drugim projektima, utiču na kvalitet vašeg života svakog dana. Ne propustite priliku da se vaš glas čuje“, poruka je ambasade SAD u Prištini.

Rakić pozvao građane da izađu na izbore

8:45 – Goran Rakić je rekao da su sva biračka mesta otvorena na vreme i da glasanje protiče u najboljem redu.

„Građani opštine Severna Mitrovica su, kao što ste videli, jutros masovno krenuli ka biračkim centrima da iskoriste svoje biračko pravo i podrže svoje kandidate za gradonačelnika i odbornika“, rekao je i pozvao građane koji još nisu izašli da u toku dana to učine, „naravno uz poštovanje svih epidemioloških mera“.

Naveo je i da očekuje ubedljivu pobedu.

8:00 – Iz centralne Srbije jutros i noćas su krenuli raseljeni Srbi koji imaju pravo glasa, navodi RTS.

Srpska lista kolektivno na glasanje

N1

7:55 – Srpska lista tradicionalno ide kolektivno na glasanje, prenosi KoSSev.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić glasao je tačno u 8 časova na jednom od biračkih mesta u Tehničkoj školi u Severnom delu Kosovske Mitrovice.

Odmah zatim uz njega je glasao i gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević.

N1

 

Glasanje su obavili i Igor Simić, kao i predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, i više desetina građana, navodi portal KoSSev.

7:50 – Glasanje protiče bez problema u svih 13 biračkih centara i 30 biračkih mesta u Gračanici, javlja KoSSev.

Srpska lista dan ranije odlučila da učestvuje na izborima

Srpska lista je nakon konsultacija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem odlučila da izađe na lokalne izbore po zakonima Kosova, rekao je u subotu predsednik ove stranke i ministar u Vladi Kosova Goran Rakić.

Ova partija je bila za bojkot izbora, ali je napomenuo da je odluka promenjena nakon konsultacija sa predsednikom.

On je najavio da ukoliko do novembra Beograd i Pristina ne počnu razgovore o ZSO, Srpska lista ce na severu Kosova napustiti institucije.

Izbore prati više od 25 hiljada posmatrača

Na današnjim izborima za gradonačelnike i odbornike skupština opština pravo glasa ima 1.885.448 birača, koji će glasati za gradonačelnike i 1.002 odbornika za 38 opština.

Prema podacima Centralne izborne komisije Kosova (CIK) glasanje će se obaviti u 883 glasačka centra sa 2.477 glasačkih mesta.

Za gradonačelnike 38 opština takmiči se 166 kandidata, a za odbornike opština na Kosovu kandidovalo se 5.198 ljudi.

Na ovim izborima se glasa za jednog kandidata za gradonačelnika, na posebnom glasačkom listu i istovremeno se glasa i za jednog kandidata za odbornika opštine, takodje na posebnom glasačkom listiću.

Izbore prati više od 25 hiljada posmatrača iz političkih stranaka, inicijativa, koalicija i predstavnici nezavisnih kandidata, civilnog društva, medija, kao i predstavnici diplomatskih predstavništava akreditovanih na Kosovu.

Izbore prati i posebna posmatračka ekipa Evropske unije.

Glasanje poštom obavljalo se mesec dana od 15. septembra do 15. oktobra, a 15,532 glasača kvalifikovalo se za glasanje ovim putem. Radi se o građaima koji žive van Kosova. Inače, 3,320 prijava je odbijeno tokom peroda prijavljivanja (10. jula i završio se 18. avgusta 2021), jer nisu zadovoljile zakonske kriterijume, navodi KoSSev.

Komentari

Vaš komentar