Lončar: Nismo u mogućnosti da popuštamo mere

Vesti 24. mar 202111:29 > 12:20 6 komentara
Tanjug/Tara Radovanović

Epidemiološka situacija je takva da nismo u mogućnosti da popuštamo mere ili bilo šta, poručio je zdravlja Srbije Zlatibor Lončar posle razgovora sa crnogorskom ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić Bojović, koja je zahvalila Srbiji na donaciji vakcina protiv koronavirusa.

Lončar je, posle sastanka, rekao da su u Srbiji bolnički kapaciteti popunjeni 90 odsto i da u ovom trenutku uspevaju da sve one, koji zahtevaju bolničko lečenje, smeštaju u bolnice.

U ovom trenutku 30 do 40 odsto onih koji su kovid pozitivni se smeštaju na bolničko lečenje, rekao je Lončar i naglasio da se u ovom trenutku javljaju cele porodice pozitivne na koronu.

Prekid kontakata i vakcinacija su jedino rešenje, da ne filozofiramo, rekao je Lončar.

Lončar je naglasio da Srbija ne može biti sigurna i bezbedna i gleda samo sebe, već je važno da i građani zemalja u regionu budu bezbedni, zbog čega će se uraditi sve da se pomogne građanima u okruženju kako bi se zajedno izborili sa pandemijom.

Delimično uspevamo u tome, naglasio je on i upozorio da se 24 sata mora biti na oprezu zbog britanske mutacije virusa.

Izvor: Tanjug

Borojević Bojović je rekla da je u Crnoj Gori vakcinisano oko 10.000 građana, revakcinisano oko 1.000, pre svega prioritetne grupe, a da se nada da će od aprila početi i masovna vakcinacija.

Na snazi su restriktivne mere, ali one ništa ne znače ako se ne poštuju, dodala je.

Borojević Bojović je zahvalila Vladi Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću na donaciji vakcina Sputnjik V, kojom je počela imunizacija u Crnoj Gori, uz očekivanje da će proces vakcinacije omogućiti da ove godine turistička sezona bude onakva, kakvom se svi nadaju.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.