Jelena Lončar o plakatima: Poziv na linč, okrugli sto smo otkazali zbog pretnji

Vesti 17. mar 202312:24 52 komentara

Jelena Lončar, docentkinja Fakulteta političkih nauka, čiji se lik pojavio na plakatima ispred ovog fakulteta s pogrdnim tekstom, izjavila je da to jeste poziv na linč i da se razne ružne stvari pišu na društvenim mrežama. U toku je skup podrške ispred fakulteta.

Ispred Fakulteta političkih nauka (FPN) u Beogradu juče su osvanuli plakati sa natpisima „Izdajnik“ i grbom OVK, a na fotografijama se nalaze neki od predavača na tom fakultetu – docentkinja Jelena Lončar, docent Stefan Surlić i vanredni profesor Marko Veković.

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu najoštrije je osudio napad na troje svojih nastavnika. „Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu je sačinio prijavu o ovom napadu na svoje nastavnike i predao je policiji. Zahtevamo od nadležnih organa da neodložno istraže slučaj i počinioce ovog grubog ataka na njihov ljudski i profesionalni integritet kazne“, navodi se u saopštenju fakulteta. Dodaje se da je FPN kao „istinska škola demokratije“ uvek štitio profesionalni i lični integritet svojih studenata, saradnika i nastavnika i da će tako biti i ovog puta.

N1

Pre toga je bio najavljen skup istraživača i istraživačica sa FPN-a i sa Filozofskog fakulteta iz Prištine, koji je u međuvremenu otkazan.

Okrugli sto je otkazan, kako je za N1 rekla Jelena Lončar, iz bezbednosnih razloga jer su dobijali pretnje da će doći do upada na skup i napada na učesnike skupa. Vodeći računa o bezbednosti – odlučili smo da otkažemo skup, navela je sagovornica N1.

U pitanju je bio, kako je istakla, akademski skup. „Nekoliko istraživača sa FPN radilo je istraživanja na Kosovu na različite teme, naše koleginice iz Prištine su radile svoja istraživanja ovde u Beogradu – cilj skupa je bio da naša istraživanja predstavimo javnosti. Naša istraživanja ne mogu da budu štetna ni za koga, naprotiv. Čini mi se da doprinose boljem razumevanju kako se živi, kako funkcionišu političke institucije i civilno društo u Srbiji, na Kosovu, da doprinose boljem razumevanju i komunikaciji. Ja bih više volela da su oni koji su se tome protivili – došli na skup, izneli potencijalne primedbe i saslušali nas, da smo zapravo na kulturan i civilizovan način razgovarali o tome“, kaže Jelena Lončar.

Kako je navela, ranije danas je razgovarala sa policijom koja je bila tu da uzme snimke sa sigurnosnih kamera. Dodaje da nije na njima da iznose insinuacije, ali da svakako misli da je vrlo važno da se sve procesuira i da se oni koji su to radili – privedu pravdi. „Ja verujem da su to malobrojne ekstremističke organizacije koje nemaju značajniju podršku“, kazala je Lončar, dodajući da od juče dobijaju poruke podrške i od kolega, studenata i raznih organizacija.

„Naša bezbednost jeste ugrožena, sa ovakvim nečim se do sada nisam srela i nisam sigurna kakve su posledice toga, ali jeste poziv na linč – naša imena nalaze se na društvenim mrežama i svakakve ružne stvari se o nama pišu. Pretpostavljam da svašta možemo da očekujemo, a nadam se da se to neće desiti“, navela je docentkinja.

Istakla je da na FPN-u konstantno govore studentima „da moramo da produbljujemo komunikaciju, da koristimo argumente i da se debatuje“, dodajući da će nastaviti to da rade.

Incident je naišao na brojne osude.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare