Lončar o „višku smrtnosti“: Mediji u Srbiji zloupotrebljavaju brojeve

Vesti 02. sep 202111:22 > 16:41 71 komentara

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ocenio je, komentarišući pisanje britanskog Ekonomista o "višku smrtnosti" u Srbiji za vreme epidemije, da domaći mediji koriste nevažeće podatke kako bi rekli da država nešto loše radi.

Srbija se nalazi na petom mestu liste zemalja sa najvećim „viškom smrtnosti“, koji ukazuje na potencijalnu razliku između prijavljenog i stvarnog broja smrtnih slučajeva od posledica kovida-19, objavio je britanski magazin Ekonomist, pozivajući se na zvanično objavljene podatke za period od 1. aprila 2020. godine do 30. juna ove godine.

Povezane vesti

„Ekonomist uzima za svaku zemlju drugi period kada računa broj umrlih. Ako računate periode, uzmite za svaku zemlju isto. Za Maleziju kažu da je 10.000 manje umrlo, a oni prijavili da je 19.000 ljudi umrlo od virusa. Ni to nema veze“, kazao je Lončar novinarima na otvaranju nove kovid bolnice u Novom Sadu.

On je naglasio da mediji u Srbiji „zloupotrebljavaju brojeve“ i forsiraju takve vesti.

Lončar je pozvao građane da se vakcinišu protiv koronavirusa i naveo da treba da se ugledamo na druge države, od kojih je Srbija ranije bila u boljem položaju kada je epidemija u pitanju.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari (71)

Vidi sve komentare