London pozvao Prištinu da ukloni specijalce sa severa Kosova i Metohije

Vesti 06. jun 202300:14 2 komentara
REUTERS/Laura Hasani

London poziva vladu privremenih prištinskih institucija da ukloni specijalne policijske jedinice iz opština na severu Kosova i Metohije, a da novoizabrani gradonačelnici obavljaju dužnost sa alternativnih lokacija, rekao je ministar spoljnih poslova Endru Mičel u britanskom parlamentu.

Mičel je, za vreme jučerašnje rasprave o situaciji na severu Kosova i Metohije u britanskom parlamentu, istakao da London radi sa međunarodnim partnerima na smirivanju tenzija.

„Mi smo 18. maja sa SAD, Francuskom, Nemačkom, Italijom i EU zatražili da se nađe dugoročno rešenje za rad opština na severu. Upozorili smo na upotrebu sile ili radnje koje bi mogle da povećaju tenzije, a 26. maja smo izrazili zabrinutost zbog nasilnog smeštanja gradonačelnika u opštinske objekte, kao i akcije Srbije da poveća spremnost vojnih snaga oko granice Kosova“, naveo je Mičel.

Rasprava o dešavanjima na severu Kosova i Metohije povela se na inicijativu Odbora za spoljnu politiku Ališe Kerns koja je rekla da Kosovo za nju „nije Srbija“, prenose beogradski mediji.

Laburistički poslanik Dejvid Lemi je istakao da je situacija na severu Pokrajine „izuzetno nesigurna“ i da zahteva „hitnu pažnju“.

On smatra da je „za strateški interes celog kontinenta“ važno da ostane fokus na deeskalaciji i ponovnom uspostavljanju konstruktivnog dijaloga između Beograda i Prištine.ž

Povezane vesti