Lopandić: Srbija se svrstala među „crne ovce“ u Evropi

Vesti 09. avg 202212:06 4 komentara
N1/arhiva

Srbija je već izgubila benefit kada se radi o pridruživanju barem nekim merama Evropske unije prema Rusiji i time sebe svrstala među "crne ovce" u Evropi, izjavio je potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji i član pokreta Srbija centar - Srce Duško Lopandić, preneo je danas taj pokret.

On je naglasio da zapadne zemlje Srbiji još gledaju kroz prste jer je mir i stabilnost na Balkanu prioritet, međutim, dugoročnije takva politika sigurno šteti.

Prema njegovim rečima, Srbija prilično nazaduje kada su u pitanju osnovni uslovi za ulazak u EU – pitanja poput funkcionisanja demokratije, vladavine prava, izgradnje institucija, borbe protiv korupcije i kriminala.

„Kozmetičke promene su učinjene u vezi sa promenom Ustava i uslova izbora, ali to nije dovoljno i ne garantuje da se neće nastaviti dosadašnja politika“, ukazao je Lopandić.

Navodeći da su rešavanje pitanja Kosova i Metohije i ulazak u EU dva strateška pitanja za Srbiju koja je definisao još Zoran Đinđić, Lopandić je istakao da posle 10 godina vlasti Srpske napredne stranke (SNS) nijedan od ciljeva nije ostvaren.

Lopandić je dodao da Srbija neulaskom u EU gubi ekonomski, jer bi inače godišnje primala pet puta više iz fondova EU, oko milijardu evra bespovratnih sredstava koja bi mogla da se upotrebe na primer za poljoprivredni razvoj, socijalne mere, podršku u nauci i obrazovanju.

„Zbog pogrešne politike Srbija je upala u ‘crnu rupu’ i zaostala u odnosu na svoju evropsku okolinu. Umesto vladavine prava dobili smo vladavinu nad pravom, umesto demokratskog i socijalno pravednijeg društva, imamo kriminalizovano prelivanje nacionalnog bogatstva u privatne džepove“, naveo je Lopandić.

O pristupanju pokretu Srce, Lopandić je rekao da podržava politiku koju odlikuje manje emocija, a više zdravog razuma.

„To je politika koju je na predsedničkim izborima promovisao Zdravko Ponoš i ostvario sjajan rezultat, uprkos nepovoljnim uslovima. Za pokret Srce preduslov napretka Srbije je da SNS bude sklonjen sa vlasti“, zaključio je Lopandić.