Lopandić: Vlast će pitanje nameštanja izbora imati na svojim leđima sve dok se ono ne reši

Vesti 22. jan 202413:27 9 komentara

"Pitanje nameštanja izbora je sada ključno pitanje za Srbiju, nema demokratije i napretka bez poštenih izbora", kaže Duško Lopandić, potpredsednik Evropskog pokreta i potpredsednik stranke Srbija centar, komentarišući sastanak u Skoplju.

Lideri Zapadnog Balkana okupili su se u Skoplju na sastanku sa Evropskom unijom o Planu rasta za Zapadni Balkan. U isto vreme, govori se i o projektima u okviru Otvorenom Balkana.

Na pitanje da li se čini da je Otvoreni Balkan projekat kojem je „prošao rok trajanja“, Lopandić kaže:

„Videćemo, sve zavisi od tri politička lidera koji su pokrenula tu inicijativu, koja se donekle preklapa sa inicijativama koje su vezane za Berlinski proces. U celini, smatram ovo značajnim sastankom, koji je, kako je najavila i predsednica Evropske komisije, dopuna politike EU prema Zapadnom Balkanu“.

POVEZANE VESTI

Ta politika, dodaje, vodi računa o dve ključne primedbe:

„Prva je da proces evrointegracije strašno kasni, integracija balkanskih zemalja, vidimo da je uvedena ideja sektorske intregacije na tržište, da se nekako balkanske zemlje uključuju na unutrašnje tržište EU. A druga ključna stvar je što su povećana sredstva, ne bih rekao da su to mala sredstva, vidimo da je za period do kraja budžeta EU 2027, to je dupliranje sredstava. Videćemo da li će Savet da usvoji to. Tih šest milijardi još uvek nije postignut finalni dogovor o tome, imajući u vidu natezanja između Mađarske i ostatka EU, a prvenstveno vezano za Ukrajinu“.

Na pitanje da li je neobično to što je na sastanku u Skoplju i američki predstavnik, pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Džejms O’Brajen, Lopandić kaže da to „nije uobićajeni format“.

„Primećujemo da nema ni evropskih najviših predstavnika. A usput da kažemo da Vučić nije bio nedavno na Samitu EU-Zapadni Balkan, a sada učestvuje na ovom“, rekao je Lonadić i pojasnio da je „Vučić promenio narativ“.

Prema njegovim rečima, pomenuti samit je bio pre izbora.

„Sada, imajući u vidu političku krizu u Srbiji, Vučić je okrenuo na ekonomske teme i sada priča o ekonomiji“, navodi.

O najavama predsednika Srbije na predstavljanju programa „Skok u budućnost“, da je Srbija na „EU putu“ i da želi da bude članica EU, Lopandić kaže da „Mi imamo stalnu šizofreniju u porukama vlasti“.

„Postoji kampanja koja traje pet godina već, jedna antizapadna kampanja, a sa druge strane, kada se priča o ekonomiji, svi kažu – ne možemo bez EU, što jeste istina“, naglasio je.

Lopandić pojašnjava i o kakvim novčanim sredstvima EU se radi.

„Ovo nisu sredstva iz IPA fonda, ovo je novi instrument. Slična je onom što se radi u EU kao postkovid sredstva – prvo se pripremi plan reformi, pa EK odobri plan i ukoliko je on realizovan, onda se puštaju sredstva. Znamo da su Mađarskoj blokirana značajna sredstva. I ja se pitam kako će naša vlast moći da dođe do ovih sredstava ako ima recimo, nameštene izbore“, upitao je Lopandić.

Jer, kako kaže, bez pravne države, poštovanja institucija i demokratije, nema novca EU.

Prema rečima Lopandića, pitanje nameštanja izbora je sada ključno pitanje za Srbiju.

„Nema demokratije i napretka bez poštenih izbora. Naša vlast će imati ovo pitanje na svojim leđima sve vreme dok se ono ne reši. Mora da se vidi kako može ovo da se reši, imajući u vidu da sve institucije kojima se opozicija obratila, su se pravile mrtvim. Ne može delimično da se radi, samo na tehničkim ili ekonomskim pitanjima, a da se na pitanju demokratije ne radi, to je sve jedan paket“, zaključio je gost N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare