Lopta u dvorištu predsednice Skupštine: Opozicija poslala predloge za izbore, Brnabić se još ne oglašava

Vesti 12. apr 202420:16 11 komentara

Pošto juče opet nije bilo dogovora, opozicija okupljena oko koalicije "Srbija protiv nasilja" poslala je, po dogovoru, svoje predloge predsednici parlamenta Ani Brnabić, u vezi sa za preporukama ODIHR-a. Zahteva se obustava svih aktivnosti započetih za izbore u Beogradu, kao i priprema propisa za sprovođenje preporuka.

Lopta je ponovo kod predsednice parlamenta Ane Brnabić koja je juče obećala da će usvojiti svaki predlog opozicije.

A predloga su tri osnovna:

– Da se obustavi sve što je započeto za izbore u Beogradu

– Da počne rad na formiranju komisije za sve izborne radnje

– Da se dogovori termin za održavanje svih izbora istovremeno

„Potpuno je sve nelogično, sa jedne strane imamo raspisane izbore, predali su listu za beogradske izbore, u toku je kampanja, a mi sada pričamo o komisiji. To je problem na koji upozoravamo sve ovo vreme“, rekao je lider Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić.

Zbog toga se i traži prekid aktivnosti vezanih za beogradske izbore, ali i da se menja Zakon o prebivalištu, pa ako se neko sad preselio, narednih 12 meseci može da glasa samo na staroj adresi.

„Oni to već pokušavaju da spinuju tako da mi tražimo da se ljudi izbrišu iz biračkog spiska, što nije tačno, mi kažemo da kada se neko preseli, on ostaje jedan period tamo gde je ranije bio upisan u spisak, ako je bio u Smederevu ne može da glasa u Beogradu“, dodaje Jelena Jerinić iz koalicije Srbija protiv nasilja.

Osim koalicije Srbija protiv nasilja, zahteve su predali i predstavnici civilnog društva, koji se takođe odnose na prebivališta građana, jer je birački spisak najveći problem, kao i funkcionerska kampanja..

„Dakle nijedan zakon ne propisuje da mora neki funkcioner da prisustvuje svečanom otvaranju gradilišta, da ima obavezu da posećuje škole, bolnice, opštinske uprave pred izbore i tome slično i onda smo predložili kako bi Agencija za sprečavanje korupcije trebalo da prati ispunjenje ovih pravila“, rekao je Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Mnogi predlozi su već godinama pred poslanicima, a jedan zahtev je tu čitavu deceniju – da se Javni servis otvori za sve stranke podjednako.

„Meni se čini da Vučić opoziciju ima posle duže vremena tačno tamo gde ih želi, ne naročito jedinstvene, pomalo zbunjene i pre svega oni nisu u kampanji“, navodi novinar Andrej Ivanji.

Trebalo bi da usledi odgovor predsednice parlamenta, zatim javna slušanja izmena pojedinih zakona, ako ih bude, skupštinska sednica, pa primena usvojenog i tako će se, ako sve počne sutra, završiti april u Beogradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare