Lorenc: Brisel računa na Srbiju da podrži EU u odbrani mira

Vesti 19. apr 202213:14 > 13:59 8 komentara
Tanjug / Zoran Žestić

Otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u Srbiji Dirk Lorenc poručio je da se brani sudbina Ukrajine, a da Brisel računa na Srbiju da podrži EU u odbrani mira.

Košaru i Lorencu je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović u Vladi Srbije uručila dokument „Preporuke građana Srbije za evropsku inicijativu – Konferencija o budućnosti Evrope“.

Košar je naglasio da predsedavanje njegove zemlje EU ima za cilj da učini dinamičnim proces evropskih integracija Srbije, da se ono materijalizuje u razumnom roku, ali i da građani razumeju da treba da se priključe tom procesu i ubrzaju ga.

Povezane vesti

Unija će nastaviti da podržava Srbiju na putu kojim se kreće, ali ona treba da nastavi reforme koje su neophodne u tom procesu, rekao je Košar i ukazao da građani ne treba da budu pasivni posmatrači, već da imaju moć i mogućnost da utiču na te procese.

Srbija i EU se suočavaju sa izazovima, a jedno od njih je pitanje ruske agresije protiv suverene zemlje, Ukrajine, rekao je Košar.

U tom smislu, treba da ostanemo zajedno, jer ta akcija udara na temelje bezbednosti i evropskih vrednosti. Bilo da se radi o međunarodnom pravu, humanitarnom pravu, vladavini prava, slobodi informisanja, sve ono što je pretnJa EU, pretnja je i za Srbiju, ukazao je on.

Tanjug / Zoran Žestić

Važno je da Srbija i EU deluju zajedno, jer tako branimo vrednosti, slobode i prava, istakao je Košar, koji je zahvalio instucijama Srbije i ministarki Joksimović na doprinosu Konferenciji o budućnosti Evrope, čiji će zaključci biti objavljeni u maju.

Lorenc je istakao da je ničim izazvana i neisprovocirana agresija Rusije na Ukrajinu više nego ikada ujedinila EU, dodajući da je ovo trenutak istine za samu Uniju, u kojem se suočavaju „vladavina prava i vatreno oružje, autokratija i demokratija“.

Sudbina Ukrajine, ali i Evrope se odlučuje. Računamo na Srbijiu da porži EU u odbrani mira. Srbija je pokazala čvrstu privrženost vrednostima EU glasanjem za tri rezolucijre i očekujemo da nastavi sa takvim delovanjem, rekao je Lorenc.

Lorenc je ponovio da je budućnost Zapadnog Balkana u EU i da u očima Unije proširenje na taj region predstavlja investiciju u stabilnost i prosperitet Evrope.

Prema njegovim rečima, EU je glavni politički, ekonomski i trgovinski partner Srbije.

Tanjug / Zoran žestić

Zajedno smo jači i zajedno gradimo svoju budćnost, zaključio je Lorenc.

Joksimović je navela da je Srbija želela da bude proaktivna i bez formalnog poziva organizovane su sesije na kojima su građani Srbije davali svoje preporuke kako bi učestvovali u procesu Konferencija o budućnosti Evrope.

U dokumentu su 52 preporuke, najviše onih koje se tiču zelene agende, zapošljavanja, socijalne politike, obrazovanja, rekla je Joksimović i navela da su time građani Srbije pokazali zainteresovanost za svoju budućnost kao članice Unije.

Tanjug / Zoran Žestić

Ona je izrazila nadu da će Srbija, tokom predsedavanja Francuske, moći da napravi novi korak na evropskom putu.

Situacija je dosta teška, ne izbegavam da govorimo o realnosti. Zakomplikovali su se odnosi i dosta stvari stoje kao očekivanja od Srbije u narednom periodu, ali ovaj dokument je važan pokazatelj zainteresovanosti građana za svoju budućnost, zaključila je Joksimović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare