LSV napušta „komunalnu koaliciju“ sa SNS, a šta je postigla u tih šest godina

Vesti 17. nov 202219:30 5 komentara

Ono što se u Novom Sadu mesecima šuškalo, nedavno je i obelodanjeno - Liga socijaldemokrata Vojvodine napušta koaliciju oko Srpske napredne stranke, sa kojom je u lokalnoj vlasti učestvovala od 2016. godine. Posle 32 godine, sa čela stranke odlazi i Nenad Čanak, a za novog predsednika kandidovao se dosadašnji potpredsednik Bojan Kostreš. I dok opozicija i novinari glavnog grada Vojvodine ocenjuju da su Ligaši odlučili da se udalje od naprednjaka koji makar u Novom Sadu gube podršku birača, ekipa N1 pokušala je da proveri šta je to Liga uspela da postigne kao deo koalicije u lokalnoj vlasti, čiji deo je bila više od šest godina.

Kada su dva ljuta ideološka protivnika 2016. ušla u koaliciju, za mnoge kritičare bio je to protivprirodan politički blud; ligaši i naprednjaci su, međutim, uveravali da za lokalna, komunalna pitanja poput kanalizacije ili saobraćaja, ideologija i nije toliko bitna. Šest i kusur godina kasnije, LSV priznaje da im je savez sa naprednjacima doneo više štete nego koristi, a N1 ih je pitao da li je brak iz interesa, ali kako su govorili – interesa za građane, Novosađanima ipak doneo neku korist?

POVEZANE VESTI

„Činjenica je, ja nisam iz Novog Sada, ja sam iz Zrenjanina, da je nivo kvaliteta života u Novom Sadu, daleko iznad kvaliteta života, na primer, u mom Zrenjaninu ili u Kikindi, da ne pričam o manjim sredinama. Da li je to rezultat rada lokalne vlasti, delom verovatno i jeste, ali svakako na Novosađanima je da procene da li je Novi Sad zaista prestonica kulture ili nešto sasvim drugo, ali kao što sam istakao, Liga socijaldemokrata Vojvodine i kada je ulazila u koaliciju sa srpskom naprednom strankom, jasno je istakla da želi da građanima omogući da vide boljitak, da žive u jednoj srednjeevropskoj metropoli“, kazao je Aleksandar Marton iz LSV.

Ipak, nezadovoljni postupanjem novosadskog povereništva, Izvršni odbor odlučuje da je krajnji momenat za napuštanje takozvane komunalne koalicije.

U Demokratskoj stranci, nekadašnjem koalicionom partneru vojvođanskih autonomaša, uvereni su ipak da Liga traži izlaznu strategiju za napuštanje broda koji tone, jer se SNS, pokazali su poslednji izbori, u Novom Sadu kreće silaznom putanjom. A što se rezultata novosadskih ligaša tokom prethodnih šest godina tiče, komentar demokrata je – nije ih ni bilo.

„I sad, posle više od šest godina, mi imamo situaciju u kojoj možemo slobodno da kažemo da Liga nje ništa doprinela toj komunalnoj koaliciji, kako su je oni nazvali. Nijedna strateška stvar nije urađena, nije izgrađen prečistač otpadnih voda, nije rešena deponija, to je jedna ekološka bomba, i jedna i druga stvar, saobraćajne gužve su mnogo veće nego što su bile još te 2016, a pre i da ne govorim, zatim, nijedno parking mesto nije izgrađeno novo“, izjavio je Veljko Krstonošić iz DS.

Jedan rezultat „komunalne koalicije“ je ipak matematički jasan, a to je drastičan pad broj glasača stranke koja je u Novom Sadu nekada imala jako uporište. Za osam godina, liga je pala sa 26.000 na 6.000 glasova, i pored toga, što se, kaže novinar Žarko Bogosavljević, LSV trudio da bude tihi partner koalicije na vlasti.

„Nisu izlazili za govornice, držali govore, učestvovali u nekim javnim skupovima sa Srpskom naprednom strankom za razliku od nekih drugih stranaka. Jednostavno su bili tu, i pokušavali eto da budu konstruktivni partner u vlasti, ali opet, sve to nije pokazalo ništa Novosađanima da su oni stvarno učestvovali i da su doneli neku odluku. Oni kažu da su bili tu da bi poboljšali život Novosađana, ja prosto ne mogu da navedem šta su oni to uradili da bi život Novosađana bio bolji“, ocenio je Žarko Bogosavljević, novinar Radija 021.

Kada će raskid sa naprednjacima u Novom Sad biti ozvaničen, znaće se u martu, kada se očekuje formiranje novog gradskog odbora koji je raspušten u septembru. Kako će nova-stara Liga povratiti poverenje izgubljenh birača, to je već neko sasvim drugo pitanje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare