LSV poziva Vojvođane da na referendumu glasaju protiv promena Ustava

Vesti 06. jan 202212:37 2 komentara
Pixabay.com/ succo

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je da je Vojvodini i Srbiji potreban moderan Ustav "koji će biti garant decentralizacije nepodnošljivo centralizovane države" i pozvala građane da 16. januara glasaju protiv promena Ustav Srbije u delu o pravosuđu.

„Zato pozivamo građane Vojvodine da 16. januara izađu na referendum o promeni Ustava Srbije, zaokruže ‘ne’ i tako podsete vlasti u Beogradu na probleme koji su im stvarno bitni. Šesnaestog januara još uvek neće biti usvojen Zakon o finansiranju AP Vojvodine, iako je to bilo obavezujuće po Ustavu iz 2006. godine“, navodi se u današnjem saopštenju LSV-a.

Povezane vesti:

Naveli su da je Ustav Srbije iz 2006. godine loš i da su Vojvođani odbili da ga podrže, jer „nije garant građanske države, niti je Vojvodini omogućio autonomiju“.

„Vlast sada poziva građane da 16. januara, na referendumu, ponovo menjaju Ustav Srbije, a da do sada nisu ispunili ono na šta ih obavezuje postojeći Ustav. Pritom se od građana Vojvodine očekuje da podrže pitanje o kojem gotovo da ne znaju ništa. Vlast se nije ni potrudila da im to pitanje približi“, piše u saopštenju.

Kako navode u LSV-u, za Vojvodjane je životno važan nikad usvojeni Zakon o finansiranju, kao što je važno i rešavanje pitanja ispravne pijaće vode, zaustavljanje uništavanja Fruške gore i propadanja sela, vraćanje NIS-a, kao i uspostavljanje poreskog sistema koji bi Vojvodini omogućio da se u nju ulaže ono što se u njoj stvori.

„Što se grbo rodi – vreme ne ispravi. Šesnaestog januara Vojvodjani kažu ne zanemarivanju problema u Vojvodini“, poručili su iz LSV-a.

Komentari (2)

Vidi sve komentare