Lutovac o „šamarčini“: Žao mi je zbog građana, ali je bila uporna provokacija

Vesti 09. dec 202210:3917 komentara

Predsednik Demokratske stranke i šef poslaničke grupe te stranke u Skupštini Srbije Zoran Lutovac izjavio je za N1 da mu je "žao zbog građana što je upotrebio reč šamarčina" koja se čula na snimku koji je, kako je rekao Lutovac, snimljen namerno i objavljen prvo u tabloidima.

POVEZANE VESTI

Lutovac se verbalno sukobio sa šefom odborničke grupe SNS Milenkom Jovanovim dok su izlazili iz parlamenta. Kako se čuje na snimku, on je Jovanovu poručio da će mu „zavaliti šamarčinu“. „Rekao sam ti šta sam ti rekao, nemoj da ti zavarim šamarčinu. Sram te bre bilo, igraš se“, rekao je Lutovac. „Ajde, ajde, ja to i hoću“, poručio je Jovanov.

„Meni je žao što sam upotrebio tu reč zbog građana. Nisam znao da me snimaju, ali i da sam znao, meni je žao zbog građana što sam izgovorio takvu reč. Ali ako nekom date do znanja da ne želite da komunicirate s njim, a on uporno ide za vama, sa još nekima, provocira sve vreme, i kad ja kažem reč šamarčinu, on kaže – ja to želim, ja to želim“, izjavio je Lutovac u Novom danu na N1.

Lutovac kaže da je Jovanov želeo da se incident desi, da je bila namera da se provocira nasilje.

„Neko je na Tviteru napisao: ‘ovakvim napadima je teško odoleti, to ne bi uspeo ni Gandi’. Prosto, ulazi vam u neki privatni prostor, pokušava da izazove incident. Međutim, naišao je na reakciju koju nije očekivao. Mnogi građani su videli kontekst, videli su to kao provokaciju, shvatili su da je moja reakcija bila spontana, ljudska reakcija. Neprimerena, ali spontana, ljudska“, ispričao je Lutovac.

Lider DS-a kaže da je „nešto poremećeno u našem društvu“.

„Sama činjenica da je povod mog dolaska ovde taj snimak, ukazuje da je nešto poremećeno u našem društvu. Umesto da dođem da objašnjavam ovde predloge koji su bili u interesu građana, glavna vest je postao incident. Nije DS promoter nasilja, nego upravo oni koji su izazvali taj incident, i to ciljano, jer su ga snimali i okačili iste večeri. I odmah je to postala tema u svim tabloidima, to pokazuje šta je motiv“, naglasio je Lutovac.

A šta je bio motiv?

„Motiv je da se pokaže da su svi isti, da su svi odgovorni za ono što imamo u Skupštini. A nisu svi odgovorni, odgovorni su oni koji takvo stanje žele“, rekao je.

Komentarišući atmosferu u Skupštini Srbije, Lutivac kaže da je „atmosfera takva kakvom je kreira vladajuća većina“.

„Kad postavite Jovanova za šefa poslaničke grupe, to vam je već dovoljan indikator da shvatite u kom pravcu ide. S druge strane, imate Orlića koji nema autoritet ili ne želi da se ponaša kao predsednik skupštine. A predsednik skupštine je onaj koji vodi računa o dostojanstvu institucija, da bude pravičan prema svim poslanicima, a on to ne čini. I samim svojim dvostrukim aršinima stvara atmosferu koja nije u redu“, naglasio je Lutovac.

Na pitanje ima li prostora za konstruktivnu raspravu, predsednik DS-a kaže da opozicija „pokušava to sve vreme“.

„Koliko puta smo rekli – ljudi, primenjujte Poslovnik pravično, nemojte da budete selektivni, nemojte da stvarate takvu atmosferu, dozvolite opoziciju da kaže šta ima. Mi samo tražimo da se poštuje Poslovnik, da se poštuje institucija. To je valjda nešto što se podrazumeva“, rekao je.

Ali, kako kaže, druga strana to ne želi.

„Oni kao da žele da s vremena na vreme prekriju nešto drugo što se dešava, a što je važno, što ne žele da bude u prvom planu. I umesto da pričamo o nečemu važnom, od životnog značaja, pričamo o snimku Jovanova koji je kačio za tabloide koji to promovišu“, izjavio je Lutovac.

Interpelacija Siniše Malog

On je najavio da će deo opozicije pokrenuti proceduru za interpelaciju ministra finansija Siniše Malog.

„Mali je juče rekao da su opozicioni poslanici lažovi, da rade protiv svoje zemlje i da su verovatno za to plaćeni spolja. Mi smo se okupili kao opozicija i pokrenuli postupak interpelacije. Imacemo preko 50 potpisa koliko propisuje Poslovnik“, kazao je.

A o tome da li će uspeti u nameri, kaže:

„Ne radi se o tome da li ćemo imati većinu da ga smenimo, ali tražimo odgovor od vlade o tome da li to što izgovara Siniša Mali jeste i zvanična politika vlade. Ako nije, tražimo da on bude razrešen ili podnese ostavku“, rekao je Lutovac.

Predsednik DS-a pozvao je i na solidarnost.

„Svi mi koji želimo uređenu državu, moramo da budemo solidarni. Kada je neko ugrožen, da svi stanemo u njihovu odbranu. Solidarnost je ključ građanske angažovanosti, pojedinačno nismo dovoljno jaki da promenimo Srbiju“, zaključio je.

Komentari

Vaš komentar