Macura: Nećemo stati sa zalaganjem za bolji status mama

Vesti 11. mar 202115:02 > 15:1510 komentara
Tatjana Macura
Izvor: N1

Osnivačica udruženja „Mame su zakon“ i kopredsednica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura pozdravlja neke od najavljenih izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, ali dodaje da se nastavlja borba za bolji status majki.

Macura kaže da su za pohvalu izmene koje se tiču žena koje su rodile decu sa invaliditetom, koje su bile uslovljene da biraju da li će da primaju naknadu na osnovu prethodnih zarada ili naknadu za tuđu negu i pomoć.

Pročitajte još:

„Bilo je nenormalno da u trenutku donošenja zakona one budu prinuđene da biraju između naknade koja pripada njima ili one koja pripada njihovom detetu“, rekla je ona za N1.

Naglašava da briga o detetu koje ima neku vrstu prepreke u razvoju mnogo skuplja od brige o zdravoj deci.

„Zato možemo da kažemo da je ovo dobra izmena“, dodala je.

Navodi i da je Ustavni sud, kada je svojevremeno odlučivao o zahtevu za ocenu ustavnosti odredaba zakona, „potpuno oćutao“ odrebu koja se odnosi na majke dece sa invaliditetom.

Ministarstvo za brigu o porodici nedavno je otvorilo javnu raspravu o izmenama ovog zakona, a Macura kaže da će se one, kada konačno stupe na snagu, odnositi na nove slučajeve – nove majke koje su rodile decu sa invaliditetom ili majke čija deca nisu napunila pet godina.

Ističe da neće biti mogućnosti da se obeštete one žene koje su trpele negativne posledice primene ovog zakona.

„Sa jedne strane pozdravljam ove izmene, ali moram da ukažem na bezobraznu manipulaciju na relaciji Ustavni sud-Vlada Srbije, jer su oni oćutali da se donese odluka o ovoj odredbi“, kazala je.

Sa druge strane, neke druge tražene izmene nisu prihvaćene, pa će majke i dalje morati da rade vezano 18 meseci kako bi imale pravo na punu naknadu na porodiljskom odsustvu.

„Sada će to povezivanje biti jednostavnije, međutim i dalje se broj meseci ne smanjuje sa 18 na 12 meseci“, rekla je Macura.

Naglašava da je to teško ženama u Srbiji, posebno onim koje žive izvan velikih centara, kojima je jako teško da u najreproduktivnijem periodu života dođu do stalnog zaposlenja.

„Mi i dalje apelujemo na Ministarstvo za brigu o porodici da uvaži i to kakve su okolnosti u kojima žene u Srbiji uopšte mogu da stupe u radne odnose i ostvare tih 18 meseci staža“, govori ona.

Takođe, kako dodaje, u izmenama nema ni reči o ženama koje se bave samostalnom delatnošću, i to je „jedna porazna situacija, jer one su višestruko diskriminisane“.

Ističe da u nacrtu izmena nema ni rešenja za žene koje primaju jako niske naknade od nekoliko stotina ili hiljada dinara.

„Naš fokus u narednom periodu biće grupa žena koje smo tokom skoro tri godine našeg angažmana nazivali ’nevidljivim radnicama’, jer su to najčešće ne samo nezaposlene i ekonomski neaktivne žene, nego su one za sistem nevidljive“, rekla je ona.

Platforme u međustranačkom dijalogu isključive prema drugima

Upitana da li će učestvovati u razgovorima vlasti i opozicije uz posredovanje EU, kopredsednica Stranke moderne Srbije kaže da je važno da dijalog što pre krene.

„Ne odbijamo saradnju ni sa jednom od organizacija koje su uključene, međutim meni se čini da su one same po sebi, način na koji su formirane te platforme i razgovori, prilično isključive prema drugim akterima“, rekla je Macura.

Rekla je da se zalaže za rešavanje administrativnih prepreka koje otežavaju kandidovanje manjih i vanparlamentarnih političkih organizacija, kao i pitanje finansiranje izbornih kampanja.

Pogledajte gostovanje u emisiji N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar