Macura: Ružić mora da snosi odgovornost za vrtić iz kog je dete palo kroz prozor

Vesti 11. sep 202211:06 42 komentara

Pre dva dana kroz prozor jednog privatnog vrtića, ispala je beba stara samo godinu dana. Prosvetna inspekcija utvrdila je, posle vanrednog nadzora, da vrtić nije imao potrebno rešenje o verifikaciji, te da postoji osnov za razrešenje direktora, ali Tatjana Macura iz udruženja "Mame su zakon" za N1 kaže da bi odgovornost trebalo da snosi i resorni ministar Branko Ružić.

„Koliko god da ministar u tehničkom mandatu hoće da prebaci odgovornost na direktora, on lično mora da snosi odgovornost“, poručila je Macura, gostujući u Novom danu TV N1.

POVEZANE VESTI:

Dodala je i kako je nemoguće da je početak rada vrtića bez svih potrebnih dozvola bila odluka samo jedne osobe.

„Ukoliko i bude mogućnosti da se neko kazni, plašim se da će biti smena direktora“, ali da se suštinski neće promeniti način na koji vrtići dobijaju dozvolu za rad, ocenila je Macura.

Istakla je i da briga o porodici ne podrazumeva samo najraniji period, odnosno porodiljsko odsustvo, nego i period koji dolazi kasnije kad roditelji počnu da rade.

„Želim da poželim brz oporavak detetu, da ova situacija posluži kao crveni alarm za ministarstvo obrazovanja, i da vode mnogo više računa o inspekcijskom nadzoru. Prosto je nedopustivo da pustite vrtić u rad, a nije do kraja bezbedan za našu decu“, poručila je Macura.

Podsetila je i da je potreba za vrtićima u mnogim beogradskim opštinama ogromna, i da nije neobično da se sklapaju ugovori sa privatnim licima koji će svoje prostorje ustupiti za potrebe predškolskih ustanova, ali da je neophodno uraditi vanredni inspekcijski nadzor kako bi se utvrdilo da li svi ti objekti ispunjavaju neophodne uslove za to.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare