Mađarska odlikovala episkopa Irineja, on poručio: Orban daje primer Evropi

Vesti 28. sep 202117:36 > 19:53 1 komentar
N1

Zamenik premijera Mađarske Žolt Šemjen uručio je episkopu bačkom Irineju Buloviću odlikovanje Srednji krst mađarskog ordena za zasluge, saopštila je ambasada Mađarske u Beogradu.

Pročitajte još:

Šemjen je razgovarao u Beogradu sa patrijarhom srpskim Porfirijem i episkopu bačkom Irineju uručio orden, koji je dodelio predsednik Mađarske Janoš Ader.

Ambasador Mađarske Atila Pinter ocenio je da su velike zasluge episkopa Irineja za poboljšanje položaja Mađara u Srbiji, a da je njegova uloga u uspostavljanju dijaloga između različitih verskih konfesija izuzetno značajna, dodaje se u saopštenju.

Kako je navedeno u pismu predsednika Mađarske Adera, koje je pročitano na svečanosti u Patrijaršiji, episkop Irinej je značajno doprineo jačanju poverenja i razvoju odnosa izmedju dva naroda.

Svečanosti su prisustvovali i poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije i više episkopa, kao i narodni poslanik Balint Pastor.

„Mi znamo da je bilo velikih mračnih senki prošlosti povremeno između naša dva susedna i bratska naroda, ali se pokazalo da sa duhovnim sazrevanjem svih nas to sve može da se prevaziđe, ne može se izbrisati iz naše istorije, ali može da se prevaziđe“, rekao je episkop Irinej.

Dodao je da „zato danas treba više da naglašavamo i više da imamo na umu one svetle blagoslovene trenutke u našoj istoriji kada su se Srbi i Mađari zajednički borili za očuvanje svog hrišćanskog identiteta i silom svog geografskog položaja bili takozvani antemurale christianitatis za Severnu i Zapadnu Evropu“.

On je istakao da se SPC raduje što je „današnja Mađarska posle oslobođenja od totalitarnog komunističkog sistema vlasti, koji je tu zemlju veoma unazadio, uspešno organizovala svoje društvo“.

„Ono što je posebno važno jeste da od svih naroda koji su tada bili u istočnom bloku duhovno najzdraviji i najsnažniji pokazao se upravo mađarski narod. Vi znate kao i ja da ima naroda koji u uslovima pune slobode veroispovesti i savesti sada idu manje u crkvu i manje se mole Bogu nego što su to činili tada, a neki ne idu uopšte“, naglasio je episkop Irinej.

Dodao je da je često isticao „da pred najezdom ekstremnog sekularizma, koji je samo eufemizam za ateizaciju, nažalost, sada već većinski posthrišćanske Evrope, mi svi moramo zajedničkim snagama da svedočimo svoju veru, svoju dušu, svoju savest, svoj identitet i da na taj način ponovimo onaj podvig koji se vodio nekada na bojnom polju, a danas treba da se vodi na duhovnom polju, na polju kulture, civilizacije“.

„Tu savremena Mađarska i njen predsednik, kao i premijer Mađarske (Viktor) Orban, daju veoma rečit primer i pouku čitavoj Evropi i čitavom našem današnjem kulturnom krugu u kojem živimo i postojimo kao Crkve, kao narodi, kao države“, istakao je episkop Irinej.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare